Králík na bílém víně, česneku a směsi francouzských bylinek s parmazánovými noky ve smetanové cuketě
Nenechte se odradit dlouhým nadpisem! Recept je opět rychlí a dělaný tak, abychom se skvěle najedli a v kuchyni nestrávili mládí. :)
Ingredience na pečení králíka
4 králičí stehna
60g uzeného špeku
4 polévkové lžíce bílého vína (i více)
5 stroužků česneku
1 lžíce jemných ovesných vloček
bylinky dle chuti ( francouzská směs Žaneta)
sůl
pepř
voda
Stehna omyjte, špek nakrájejte na trojúhelníčky a tenkým nožem zajeďte do masa a vytvořte prostor pro špek. Osolte, opepřete, posypte bylinkami a naskládejte do pekáčku. Stroužky česneku pokrájejte na silnější plátky a dejte pod maso. Podlijte vínem a dostatečným množstvím vody a přidejte vločky. Proč vločky? Dělám to tak už nějaký čas. Vločky výpek zahustí už během pečení a tím pádem se výpekem už nemusíte zdržovat a můžete hned servírovat. Samozřejmě je můžete bez obav vynechat.
Králíka peču v parní troubě, ta mu dodá šťavnatost a nevysuší ho. 190 °C asi hodinu. Během pečení asi 2x polejte maso výpekem.
Ale je jasné, že tuto troubu každý nemá. Proto králíka pečte nejlépe v pekáči s víkem na zhruba 200°C asi hodinu.
V obou případech ke konci pečení dopečte na barvu pod grilem, bez víka.
Ingredience na smetanové noky
500g ( jedno balení ) bramborových noků s parmazánem
2 hrsti nastrouhané cukety
1 střední cibule
silný plátek másla
olej
citronová šťáva
smetana ke šlehání
sůl
pepř
Oloupanou cibuli nakrájejte pokud možno najemno a na troše oleje pozvolna orestujete, ve vysoké pánvi, do zlatova až hněda. Přidejte nastrouhanou cibuli a nechte společně restovat.
Zvlášť v hrnci připravte noky. Vodu přiveďte k varu a vložte noky, osolte a nechte vařit 2-3 minuty, ztlumte plotýnku, aby voda jen probublávala. Noky sceďte a vysypte na pánev k cuketě. Přidejte máslo, smetanu, sůl, pepř a nechte propojit. Zakápněte trochou citronové šťávy. Nechte propojit chutě a vše prohřát. Servírujte.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 1h a 30
Velmi zajímavá a kreativní jídla. Vypadají úžasně.
OdpovědětVymazatJídlo vypadá opravdu chutně. Neuvěřitelně jemná textura a barvy.
OdpovědětVymazat