čtvrtek 29. března 2018

Hovězí po Znojemsku

Hovězí po Znojemsku


Co si budeme povídat, je to prostě roštěná s okurkami. :)
800g hovězího zadního
3 cibule
25g uzeného špeku (jen tak symbolicky)
4 okurky + lák z okurek
vločky
sůl
pepř
olej (nebo sádlo)
(vývar)


Jsou dva způsoby jak na to. Buď můžete nechat maso v celku a péct ho v troubě a nebo ho rozkrájet na plátky. Já zvolila tu druhou variantu, protože je to rychlejší.

Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a v hrnci pozvolna opékejte na oleji pěkně do hněda. Chce to svůj čas, proto na ni nechvátejte a nechte ji vysmažit do hněda. Pozor, nesmí se spálit. To dodá omáčce chuť i nepřekonatelnou barvu. K cibulce přidejte na malé kostičky nakrájený špek a nechte ho pozvolna vypékat s cibulkou. Špek dodá omáčce na chuti.
Maso nakrájejte na plátky, osolte a opepřete je. Když je cibulka hotová, odhrňte ji na stranu hrnce a v hrnci nechte zatáhnout plátky masa. Potom vše zalijte vodou či vývarem, přidejte vločky (které omáčku zahustí), popřípadě dochuťte ještě solí a pepřem. Přilijte trochu láku z okurek, přiklopte poklicí a nechte pozvolna vařit asi dvě hodiny. Dobu vaření můžete zkrátit pomocí tlakového hrnce. Ale tam se mohou vločky připalovat. Proto je to potřeba hlídat nebo je do hrnce nedávejte a omáčku pak zahustěte obvyklým způsobem.
Když je maso měkké, rozkrájejte okurky buď na kostičky či kolečka a přidejte je do omáčky.

Servírujte s knedlíkem nebo dušenou rýží.

Počet porcí: 5
Doba přípravy: 2h 30m


Žádné komentáře:

Okomentovat