Králík na smetaně a dýni
1 naporcovaný králík nebo 4 stehna
Králíka na smetaně jistě každý zná nebo aspoň skoro každý. Nechtěla jsem se dát cestou úplné, české klasiky a chtěla jsem do toho vnést kousek svojí improvizace a hlavně zeleninu, proto mne napadla kombinace s dýní... Omáčka je po ní nasládlá a krásně oranžová. Určitě potěší, i jako sváteční jídlo... :)
1 naporcovaný králík nebo 4 stehna
1 velká cibule
500g dýně hokaido
250ml smetany ke šlehání
máslo
citronová šťáva
sladká paprika
sůl
pepř
(anglická slanina - podle chuti na prošpikování)
(anglická slanina - podle chuti na prošpikování)
Nejprve si oloupejte cibuli, rozkrojte a vydlabejte dýni. Hokaido se jako jediná dýně nemusí loupat, její slupka je po uvaření naprosto měkká, a proto jsme od této činnosti osvobozeni. :) Cibuli nakrájejte na půl měsíčky, dýni klidně na větší kousky. Maso osolte, opepřete a kdo má rád slaninu, může králíka prošpikovat. Do připraveného pekáčku dejte cibuli a dýni. Osolte, popřípadě opepřete, zasypte cca 1 lžící sladké papriky a nakonec přidejte maso. Podle chuti přidejte máslo, které rozkrájíte na plátky a pokladete ho na maso a k dýni. Přiklopte víkem a pečte ve vyhřáté troubě na 180°C-200°C zhruba 90 minut. Když je maso měkké, vyndejte ho bokem. Můžete ho vrátit do trouby pod gril, aby chytlo barvu. Obsah pekáčku rozmixujte do hladka a přelijte do hrnce. Omáčku zahřejte a postupně ji rozřeďte smetanou. Každý si tak může určit, jak hustou jí má rád. Nakonec dochuťte citronovou šťávou.
Servírujte s celozrnným knedlíkem, noky nebo těstovinami.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 2h
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 2h
Žádné komentáře:
Okomentovat