Plněné rohlíčky ze šlehačkového těsta
Rohlíčky si můžete naplnit náplní, která je vašemu srdci nejblíž nebo podle toho, co máte zrovna doma. Do rohlíčků jsem zvolila náplň z vlašských ořechů a pohostila s nimi návštěvu, která je velice chválila. Jsou velmi syté a hříšně nezdravé, ale jednou za čas je ráda upeču. Recept mám od své známé, která ho má po své mamince, tento recept je však velmi rozšířen i po internetu, někdy s pár úpravami. :)
250g mletých vlašských ořechů
200ml mléka
50g mletých piškotů
50g medu
50g cukru
2 lžíce rumu
1 bílek
V rendlíku přiveďte mléko k varu, přidejte ořechy a nechte spařit. Přidejte ostatní ingredience a důkladně promíchejte, vypněte a nechte zchladnout.
Na těsto
1 ztuhlé máslo (nastrouhat)
1 šlehačka 33% (nešlehat)
500g hladké mouky
1/2 lžičky soli
Na obalení
moučkový cukr
vanilkový cukr
Těsto si vždy zadělávám ve velké míse, odkud mi nic nepadá a nehoním to po celé lince...
V míse smíchejte všechny ingredience dohromady a propracujte. Když těsto drží u sebe, vyndejte si ho na vál a řádně propracujte, ať se máslo rozpustí a spojí s moukou. Vytvořte si válec a ten rozkrojte na 6 stejně velké dílky. Každý dílek rozválejte na pomoučněném vále do kolečka a rozkrájejte na 12 trojúhelníčků. Na každý trojúhelníček dejte náplň a zamotejte, rohy zahněte dozadu. Na plechu vyloženém pečícím papírem pečte na 180°-200°C cca 20 minut do zlatova.
Ještě teplé obalte v moučkovo-vanilkovém cukru.
Pokud chcete, můžete rohlíčky naplnit i povidly nebo tvarohovou náplní...
Tvarohová náplň
1 tvaroh v celofánu
1 žloutek
1 vanilkový cukr
cukr
kůra z citrónu
Vše smíchejte do husté kaše.
Doba přípravy: 1h
Žádné komentáře:
Okomentovat