Vepřová panenka s holandskou omáčkou, pečenými brambory a zastřeným vejcem
Vše je jednou poprvé a i já se pořád učím. V obchodě jsem koupila krásnou vepřovou panenku a řekla jsem si, že přišel ten pravý čas zkusit tu opěvovanou holandskou omáčku se zastřeným vejcem.
Suroviny na maso
1 štíhlý váleček panenky
2 stroužky česneku
Sůl
Pepř
Tymián a rozmarýn (čerstvé nebo sušené, co máte doma)
Maso omyjte a osušte. Osolte, opepřete a potřete prolisovanými česnekem. Posypte bylinkami nebo přiložte snítky k masu a zabalte do alobalu. Nechte marinovat do druhého dne nebo aspoň pár hodin. Maso rozbalte a sundejte bylinky i česnek. Při opékání by se to připékalo. Rozkrojte na půl, mě se to tak lépe opéká, protože jedna strana je vyšší a druhá nízká. Rozpalte si gril nebo pánev a na trošce oleje opékejte ze všech stran, když je maso zatažené ztlumte trochu plamen a opékejte, průběžně otáčejte. Bude to trvat cca 15 minut. Nižší kus určitě o něco méně. Nechte odpočinout aspoň 5 minut a teprve potom krájejte na zhruba centimetrové plátky.
Na zastřené vejce
2 vejce pokojové teploty
Vinný ocet
Ve větším hrnci přiveďte vodu k varu. Měla by být tak do 3/4 hrnce. Přidejte tak 2 deci octu. Ztlumte výkon a nechte jen mírně probublávat. Vařečkou udělejte ve vodě vír. Vejce můžete rozklepnout do skleničky nebo rovnou do vody. Mělo by to být vedle víru. Vypněte plotýnku a nechte 3-4 minuty ve vodě, podle toho, jak chcete vejce tekuté. Vylovte a dejte do studené vody. Osušte a servírujte.
Na brambory
5 brambor
Koření na brambory bez glutamátů nebo
Rozmarýn
Drcený kmín
Česnek
Sůl
Olej
Nakrájejte oloupané brambory na větší kostky a v míse smíchejte s trochou oleje, kořením a solí. Olej dávám kvůli tomu, aby se brambory obalily kořením. Přendejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte na 200°C do měkka. Asi 30-45 minut.
Na holandskou omáčku
125g rozpuštěného másla
2 žloutky
2 lžíce suchého bílého vína
čerstvá štáva z citronu tak jedna lžíce
Pepř dle chuti
Připravte si vodní lázeň. Do misky dejte dva žloutky a přidejte k nim víno a citronovou šťávu. Šlehejte tak dlouho, dokud žloutky nezhoustnou. Voda by neměla vřít, měla by být kolem 65°C, když máte pocit, že jsou žloutky moc teplé, sundejte z lázně a šlehejte mimo ni. Zase vraťte na lázeň a šlehejte, pokud vám to nechce houstnout, má to nízkou teplotu, je potřeba to nechat na páře a šlehat. Když jsou žloutky husté sundejte z vodní lázně, opatrně a pomalu za stálého šlehání přilévejte máslo. Podle chuti opepřete.
Omáčka druhý den není nic moc.
Počet porcí: 2
Doba přípravy: 1h 30 minut
Žádné komentáře:
Okomentovat