pátek 24. června 2016

Mladé hovězí na víně, hlívě a zelenině

Mladé hovězí na víně, hlívě a zelenině

 
Vždycky si říkám, že musím zkusit něco nového, ale u toho hovězího stejně vždy skončím u zeleninové omáčky a kaše. Já to prostě miluju. :)

 
1kg mladého hovězího
150g hlívy
500ml suchého vína
2 cibule
2 mrkve
1 petržel
2 stonky celerové natě
1 stonek libečku
olej
máslo
kmín
sůl
pepř
listová petržel
 
Očištěnou cibuli nakrájejte najemno. V hrnci rozpalte asi dvě lžíce oleje a cibulku orestujte. Hlívu pokrájejte nahrubo a přidejte k cibuli. Společně opékejte asi 20 minut.
Maso si pokrájejte na větší kusy. Mrkev s petrželí oloupejte a nakrájejte na silná kolečka.
Když je cibulka pěkně do hněda, přidejte k ní maso a restujte ze všech stran, dokud se maso nezatáhne. Přidejte dvě špetky kmínu, sůl, pepř, pokrájenou zeleninu a podlijte vínem. Přiveďte k varu a nechte asi deset minut provařit bez poklice. Tím se zbavíte alkoholu. Přidejte libeček a celerovou nať, pokud maso vykukuje, přilijte vodu do výšky masa, přiklopte poklicí a na mírném ohni vařte asi hodinu a půl doměkka.
Když je maso měkké, vyndejte libeček a celerovou nať a vyhoďte. Pokud chcete mít omáčku hustou a hladkou, vyndejte maso bokem na talíř a obsah hrnce rozmixujte nebo aspoň jeho část. Nakonec do omáčky přidejte lžíci másla a nechte ji rozpustit za stálého míchání. Kdo drží linii, máslo vynechá.
Servírujte s bramborovou kaší a nakonec zasypte nasekanou listovou petrželí. Dobrou chuť!
 
Doba přípravy 2h
Počet porcí 4-5 
 

2 komentáře:

  1. Když vidím, kolik stojí dnešní maso a jak ty šly ceny nahoru, tak takový běžný nedělní oběd pro osm lidí by zafinancovala snad jedině půjčka na OP. Prostě je to všechno drahé. My máme doma hovězí rádi, dokonce i ryby si kupujeme. Ale v poslední době zůstáváme tak maximálně na kuřecím ve slevě a vepřové pleci. Ale jak se říká – když máš doma plecko, tak uvaříš všecko.

    OdpovědětVymazat
  2. Je to tak, ale dobrý kuchař si poradí! 😉 👌

    OdpovědětVymazat