pátek 24. června 2016

Mladé hovězí na víně, hlívě a zelenině

Mladé hovězí na víně, hlívě a zelenině

 
Vždycky si říkám, že musím zkusit něco nového, ale u toho hovězího stejně vždy skončím u zeleninové omáčky a kaše. Já to prostě miluju. :)

 
1kg mladého hovězího
150g hlívy
500ml suchého vína
2 cibule
2 mrkve
1 petržel
2 stonky celerové natě
1 stonek libečku
olej
máslo
kmín
sůl
pepř
listová petržel
 
Očištěnou cibuli nakrájejte najemno. V hrnci rozpalte asi dvě lžíce oleje a cibulku orestujte. Hlívu pokrájejte nahrubo a přidejte k cibuli. Společně opékejte asi 20 minut.
Maso si pokrájejte na větší kusy. Mrkev s petrželí oloupejte a nakrájejte na silná kolečka.
Když je cibulka pěkně do hněda, přidejte k ní maso a restujte ze všech stran, dokud se maso nezatáhne. Přidejte dvě špetky kmínu, sůl, pepř, pokrájenou zeleninu a podlijte vínem. Přiveďte k varu a nechte asi deset minut provařit bez poklice. Tím se zbavíte alkoholu. Přidejte libeček a celerovou nať, pokud maso vykukuje, přilijte vodu do výšky masa, přiklopte poklicí a na mírném ohni vařte asi hodinu a půl doměkka.
Když je maso měkké, vyndejte libeček a celerovou nať a vyhoďte. Pokud chcete mít omáčku hustou a hladkou, vyndejte maso bokem na talíř a obsah hrnce rozmixujte nebo aspoň jeho část. Nakonec do omáčky přidejte lžíci másla a nechte ji rozpustit za stálého míchání. Kdo drží linii, máslo vynechá.
Servírujte s bramborovou kaší a nakonec zasypte nasekanou listovou petrželí. Dobrou chuť!
 
Doba přípravy 2h
Počet porcí 4-5 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat