pondělí 26. března 2018

Bramborové knedlíky z celozrnné mouky

Bramborové knedlíky z celozrnné mouky

 
Funguje to! Super. Zkusila jsem to a doufala, že to nebude jak guma. A opravdu to tak nebylo. Knedlíky byly jako obláčky. Pokud doma nemáte celozrnnou mouku, můžete použít obyčejnou hrubou mouku a hrubou krupici, jak je tomu u klasických receptů. :)

1400g vařených brambor
345g celozrnné žitné hrubé mouky
380g celozrnné špaldové hrubé mouky
3 vejce
sůl

Při přípravě knedlíků se neřiďte přesnými gramážemi. Sepsala jsem to spíš z toho důvodu, že když to člověk dělá poprvé, chce se něčeho držet, aby měl představu jak na to. Proto si třeba mouku navažte a postupně přidávejte. Každá mouka totiž saje jinak.
Na vál si dejte najemno nastrouhané brambory, do nich klepněte vejce a část mouky. Nezapomeňte na sůl, té tam přijde poměrně dost.
Začněte vypracovávat těsto, postupně podsypávejte moukou. Když to přeženete s moukou, knedlíky budou tuhé. Proto raději postupně.
Když těsto drží pohromadě, nelepí se a pěkně se s ním pracuje, rozkrojte ho na 4 části a vyválejte šišky.
Vařte ve velkém hrnci v dostatečném množství vody zhruba 25 minut. V půli vaření otočte.

Doba přípravy: 40 minut

2 komentáře:

  1. Původně jsem měla k jídlům z celozrnné mouky tak nějak odpor. Přeci jenom jsem si říkala, že třeba do knedlíků patří klasická polohrubá. Ale pak jsem si přečetla jeden článek o tom, jak nezdravá klasická mouka je a od té doby se u nás pravidelně vaří z celozrnné, špaldové, jáhlové a jiných typů mouk, které jsou bez škrobu, s menším množstvím lepku a jsou zdravější. :) Za mě super tip a děkuji :)

    OdpovědětVymazat