pondělí 26. března 2018

Hovězí maso na česneku se špenátem a bramborovým celozrnným knedlíkem

Hovězí maso na česneku se špenátem a bramborovým celozrnným knedlíkem
 
 
Pěkně měkké maso, které se na jazyku rozplývá, akorát hustá šťáva, k tomu ještě špenát a knedlíčky jako obláčky. A je na světě sváteční oběd, kterým jistě potěšíte rodinu třeba při nedělním obědě. :)

1000g hovězího zadního
2 velké cibule
8-10 stroužků česneku
300 ml piva
2-4 lžíce jemných vloček
sůl
pepř
kmín
sádlo (nebo jiný tuk, který preferujete)

Pokud chcete mít  omáčku pěkně tmavou, dejte si na přípravě cibule obzvláště záležet, protože jen správný základ dodá šťávě správnou barvu a chuť

Cibuli a česnek oloupejte. Cibuli nakrájejte najemno a vložte společně s česnekem do hrnce, přidejte dostatek sádla a pozvolna restujte. Nesmí se připálit a musíte jí restovat tak dlouho, dokud nebude hnědá. Což bude trvat něco kolem půl hodiny.
Maso si nakrájejte na kostky a přidejte ho do hrnce k hotové cibuli a česneku. Maso nechte zatáhnout, osolte, opepřete, zasypte trochou kmínu a vločkami. Promíchejte a podlijte pivem. Přiveďte k varu a nechte chvíli odpařit alkohol. Potom podlijte dostatkem vody, aby bylo vše pěkně ponořené. Potom přiklopte hrnec poklicí a nechte pozvolna, za občasného míchání, probublávat zhruba dvě hodiny, dokud není maso měkké.
Pokud nemáte tolik času, můžete použít tlakový hrnec, ale počítejte s tím, že se rozvařené vločky budou připalovat, takže přidejte více vody a raději ''třepte'' hrncem, popřípadě kontrolujte.
Když je maso měkké, šťáva by měla být hotová a připravená k servírování. Pokud je moc řídká, nechte zredukovat. Pokud je příliš hustá, rozřeďte.

Na špenát
900g mraženého špenátu
3 lžíce hladké mouky
2 vejce
2 stroužky česneku
smetana ke šlehání
sůl
pepř
olej

V pánvi si připravte zasmážku. Rozehřejte dostatek oleje a přisypte mouku. Společně míchejte dokud se mouka nezbarví lehce do hněda. Postupně přidejte rozmražený špenát a důkladně rozmíchejte, abyste neměli ve špenátu hrudky. Potom ve špenátu rychle rozmíchejte dvě vejce. Ochuťte solí, pepřem a prolisovaným česnekem. Zjemněte smetanou, té dejte podle chuti.  Pokud se vám špenát zdá moc hustý, rozřeďte ho vodou. Nechte společně prohřát.

Pokud chcete špenát odlehčit, vynechte zasmážku.


Na knedlíky
1400g vařených brambor
345g celozrnné žitné hrubé mouky
380g celozrnné špaldové hrubé mouky (pokud nejste milovníci celozrnné mouky, použijte klasickou hrubou a hrubou krupici)
3 vejce
sůl

Při přípravě knedlíků se neřiďte přesnými gramážemi. Sepsala jsem to spíš z toho důvodu, že když to člověk dělá poprvé, chce se něčeho držet, aby měl představu jak na to. Proto si třeba mouku navažte a postupně přidávejte. Každá mouka totiž saje jinak.
Na vál si dejte najemno nastrouhané brambory, do nich klepněte vejce a část mouky. Nezapomeňte na sůl, té tam přijde poměrně dost.
Začněte vypracovávat těsto, postupně podsypávejte moukou. Když to přeženete s moukou, knedlíky budou tuhé. Proto raději postupně.
Když těsto drží pohromadě, nelepí se a pěkně se s ním pracuje, rozkrojte ho na 4 části a vyválejte šišky.
Vařte ve velkém hrnci v dostatečném množství vody zhruba 25 minut. V půli vaření otočte.

 
Doba přípravy celého jídla: 2,5h
Počet porcí: 6


Žádné komentáře:

Okomentovat