čtvrtek 29. března 2018

Barevná hovězí sekaná

Barevná hovězí sekaná


Neznám nikoho, kdo by nejedl sekanou, je to taková přijatelná úprava mletého masa, taková ta česká klasika. Ale pokud se podíváme na klasiku, je to hodně o mouce a rohlících. A protože mám ráda odlehčené verze české kuchyně a také mám raději kus masa než moučného masa, udělala jsem si ji po svém. :)

800g hovězího mletého masa (pokud si ho namelete sami, tím lépe)
1 cibule
100g cukety
50g červené papriky
1 vejce
30g červené čočky
70g strouhaného sýra
1 lžíce hořčice (podle toho jakou máte rádi, já dávám dijonskou)
2 stroužky česneku
velký panák vody
sůl
pepř

Cibuli a česnek oloupejte, cibuli nakrájejte najemno, čím jemnější, tím lepší. Papriku a cuketu nakrájejte na malinké kostičky.
Do misky s masem prolisujte česnek a přidejte ostatní ingredience. Rukama důkladně propracujte a nechte buď přes noc nebo aspoň hodinu odležet v lednici. Chutě se tak lépe propojí.
Poté vyndejte maso z misky a utvořte z něj tvar sekané. Nebojte se s ní hodit o linku, tím se z ní dostane přebytečný vzduch a bude méně praskat. Pokud se někde nechce spojit a tvoří se praskliny, namočte si ruce do studené vody a praskliny spojte. Pak ji opatrně přendejte do pečící misky. Přiklopte víko a pečte ve vyhřáté troubě na 190°C zhruba hodinu. Ke konci pečení můžete odklopit víko a nechat vypéct kůrčičku třeba pod grilem.


Servírujte s bramborovou kaší, vařenými brambory nebo s chlebem, hořčicí a okurkou, to se dá jíst i studená a je to lepší než nějaký salám.

Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: 1h 15m

1 komentář:

  1. Mňam, mňam. Sekačka, to je moje oblíbené jídlo. Když je dobře namíchané maso a dobře zvolený poměr bůčku a libového, ideálně doma namletého, tak je to fakt gastro zážitek, který se vyrovná i návštěva restaurace s Michellinskou hvězdou. Ostatně profesionální kuchaři vám řeknou, že udělat dobrou sekanou s kvalitní strukturou a plnou chutí není nic lehkého a dá to hodně práce.

    OdpovědětVymazat