800g hovězího mletého masa (pokud si ho namelete sami, tím lépe)
1 cibule
100g cukety
50g červené papriky
1 vejce
30g červené čočky
70g strouhaného sýra
1 lžíce hořčice (podle toho jakou máte rádi, já dávám dijonskou)
2 stroužky česneku
velký panák vody
sůl
pepř
Cibuli a česnek oloupejte, cibuli nakrájejte najemno, čím jemnější, tím lepší. Papriku a cuketu nakrájejte na malinké kostičky.
Do misky s masem prolisujte česnek a přidejte ostatní ingredience. Rukama důkladně propracujte a nechte buď přes noc nebo aspoň hodinu odležet v lednici. Chutě se tak lépe propojí.
Poté vyndejte maso z misky a utvořte z něj tvar sekané. Nebojte se s ní hodit o linku, tím se z ní dostane přebytečný vzduch a bude méně praskat. Pokud se někde nechce spojit a tvoří se praskliny, namočte si ruce do studené vody a praskliny spojte. Pak ji opatrně přendejte do pečící misky. Přiklopte víko a pečte ve vyhřáté troubě na 190°C zhruba hodinu. Ke konci pečení můžete odklopit víko a nechat vypéct kůrčičku třeba pod grilem.
Servírujte s bramborovou kaší, vařenými brambory nebo s chlebem, hořčicí a okurkou, to se dá jíst i studená a je to lepší než nějaký salám.
Počet porcí: 4-6
Doba přípravy: 1h 15m
Mňam, mňam. Sekačka, to je moje oblíbené jídlo. Když je dobře namíchané maso a dobře zvolený poměr bůčku a libového, ideálně doma namletého, tak je to fakt gastro zážitek, který se vyrovná i návštěva restaurace s Michellinskou hvězdou. Ostatně profesionální kuchaři vám řeknou, že udělat dobrou sekanou s kvalitní strukturou a plnou chutí není nic lehkého a dá to hodně práce.
OdpovědětVymazat