pátek 24. listopadu 2017

Hovězí maso po cikánsku

Hovězí maso po cikánsku


U nás dnes byla, pro mě, ta nejkrásnější, nejvoňavější a nejlepší klasika. Už z dětství se mi na ní pojí pozitivní vzpomínky, a to jsem jí jedla hlavně ve školní jídelně.  Doma zbožňujeme omáčky a jak jsou někde rajčata, tak se dětské nadšení z oběda násobí. Takže když jsem přemýšlela, co udělám s hromadou rajčat, která za oknem dozrála najednou, napadla mě právě cikánská...


Tento recept vznikal tak nějak za pochodu, takže jsou některé ingredience pouze orientační, ale to vůbec nevadí, do každého vaření dejte kousek sebe a vařte srdcem, pak si buďte jistí, že uvaříte něco výjimečného... :) Stejně tak jsou tam i ingredience, které asi do tradiční cikánské nepatří, jako je třeba cuketa nebo koření, ale určitě jí neuškodí. No a poslední kapka je, že to není recept do trouby, ale do hrnce (HA!), ale kdo by chtěl přípravu v troubě, vynechá mé postupy a vše nafrká do pečící misky a dá péct do trouby.

4 silné plátky hovězího zadního ( asi 600g - 700g)
kousek špeku ( ale nemusí být, dávám pár kostiček na ovonění omáčky, maso nešpikuji)
2 větší cibule
1 velká žlutá paprika
700g - 1000g rajčat
kousek cukety
cca 3 - 4 lžíce jemných ovesných vloček ( nebo klasické, trochu promnuté mezi prsty nebo v hmoždíři)
sůl
pepř
olej/sádlo
2 stroužky česneku
lžička sladké mleté papriky ( kdo má rád pálivější, může dát pálivou mletou papriku)
koření dle chuti - vege rajčátka ( Davídkovo koření), ale nemusí být

Nejprve si oloupejte cibuli, nakrájejte na jemno a dejte ji restovat na rozpuštěné sádlo (společně se slaninou). Sádla by mělo být tolik, aby nebyla cibule suchá, pěkně probublávala, ale nesmí plavat. Na mírném plameni ji restujte do hnědé barvy, je to na delší dobu, ale určitě se to vyplatí jak na barvě, tak na chuti. :)
Když je cibule hotová, dejte ji v hrnci stranou a do rozpáleného hrnce vložte osolené a opepřené plátky masa. Ty zprudka opečte z obou dvou stran. K masu přidejte pokrájenou papriku, cuketu, rajčata a podrcený česnek. Přisypte koření, mletou papriku a vločky. Nechte společně chvíli propojit, můžete ještě dochutit solí a pepřem, a pak podlijte, aby bylo vše ponořené.
Takto nechte pozvolna dusit zhruba 2h. 

Vločky postupně omáčku zahustí a už nemusíte špinit další kousky nádobí od mouky s vodou.
Pokud vám v omáčce vadí slupky a semínka, omáčku můžete propasírovat, ale já, jak je vidět na fotce, jsem tuto část vynechala a snědli jsme to takto sakumprdum.Servírujte s rýží. Při vaření rýže můžete přihodit hrstku hrášku.

Tip: Pokud máte domácí rajčata, omáčka bude mít říz i bez různých protlaků a dochucovadel. V zimním období moc čerstvá rajčata nekupuji, ty nemají žádnou chuť, a tak beru raději ty v plechovce, buď drcená nebo v celku.

2 komentáře:

  1. Jako vždy výborné. Děkuji za nový recept, který budeme vařit častěji. Alena

    OdpovědětVymazat