Vánočka
Vánočka... je to právě vánočka co dělá vánoční čas vánočním časem. Recept na tuhle úžasnou vánočku mám od své babičky, která nám ji každý rok pekla a kterou naprosto milujeme. Pěkně s máslíčkem a kakaem. Jen jsem oproti původnímu receptu vyměnila klasickou bílou mouku za celozrnnou a různé druhy smísila. Takže se toho určitě nebojte, můžete použít jak klasiku, tak i různě promíchat se zdravějšími variantami.
1/2 kg polohrubé mouky
100g másla
100g cukru
2 žloutky
250 ml mléka
25 g čerstvého droždí
špetka soli
citronová kůra
rozinky ( namočené v rumu)
mandle
bílky na potření
Nejprve si založte kvásek. Mléko zahřejte, aby bylo vlažné, přidejte lžičku cukru a nadrobené kvasnice. A nechte vzejít kvásek.
Mezi tím si odvažte mouku. Do ní přisypte cukr, máslo, žloutky, sůl, rozinky (bez rumu), citronovou kůru a hrstku mandlí, které můžete nasekat. Kvásek vlijte do mísy k ostatním surovinám.
Těsto můžete zadělat v robotu, pekárně, mixérem s hnětacími metlami a nebo klasickým způsobem pomocí vařečky.
Já robota nemám, takže jsem zvolila zadělání mixérem pomocí hnětacích metel. Když je těsto vypracované, přikryjte jej utěrkou a na teplém místě ho nechte kynout asi hodinu.
Čím větší podíl celozrnné mouky zvolíte, tím bude těsto hutnější a nebude se mu chtít zvětšovat svůj objem, proto je vždy lepší mouky namíchat třeba 1:1.
Když je těsto vykynuté, můžete si zvolit počet pramenů ze kterých byste chtěli vánočku péct. Tradičně se plete z 9 pramenů. Spodní čtyři mají znázorňovat oheň, vodu, vítr a vzduch. Prostřední tři cit, vůli a rozum a poslední dva nahoře vědění a lásku. Pokud budete potřebovat pomoci, návodů jak na to najdete spousty na youtube.
Na plech si dejte pečící papír a postupně sestavujte vánočku. Pak ji potřete bílkem, posypte mandlemi a zpevněte aspoň třemi špejlemi.
Na plechu ji nechte kynout ještě asi 30 minut.
Troubu si předehřejte na 210°C. Vánočku pečte 10 minut. Poté troubu ztlumte na 160°C a pečte ještě asi 20 minut. Vánočku průběžně hlídejte, protože každá trouba peče trochu jinak.
Servírujte s máslem.
Doba přípravy: 2,5h
Teda úplně jsem si vzpomněla na Vánoce. Vánočka a k tomu pražírna zrnkové kávy Jihlava, která nám dodává kávu. Ráno na Boží hod, spokojené děti, pohádky v televizi a prostě takový ten klid v pyžamu a hodinka po probuzení, než se jde chystat velký rodinný oběd. Úplná slast! :)
OdpovědětVymazat