sobota 23. prosince 2017

Vánočka


Vánočka

 
Vánočka... je to právě vánočka co dělá vánoční čas vánočním časem. Recept na tuhle úžasnou vánočku mám od své babičky, která nám ji každý rok pekla a kterou naprosto milujeme. Pěkně s máslíčkem a kakaem. Jen jsem oproti původnímu receptu vyměnila klasickou bílou mouku za celozrnnou a různé druhy smísila. Takže se toho určitě nebojte, můžete použít jak klasiku, tak i různě promíchat se zdravějšími variantami.


 
1/2 kg polohrubé mouky
100g másla
100g cukru
2 žloutky
250 ml mléka
25 g čerstvého droždí
špetka soli
citronová kůra
rozinky ( namočené v rumu)
mandle
 
bílky na potření
 
Nejprve si založte kvásek. Mléko zahřejte, aby bylo vlažné, přidejte lžičku cukru a nadrobené kvasnice. A nechte vzejít kvásek.
Mezi tím si odvažte mouku. Do ní přisypte cukr, máslo, žloutky, sůl, rozinky (bez rumu), citronovou kůru a hrstku mandlí, které můžete nasekat. Kvásek vlijte do mísy k ostatním surovinám.
Těsto můžete zadělat v robotu, pekárně, mixérem s hnětacími metlami a nebo klasickým způsobem pomocí vařečky.
Já robota nemám, takže jsem zvolila zadělání mixérem pomocí hnětacích metel. Když je těsto vypracované, přikryjte jej utěrkou a na teplém místě ho nechte kynout asi hodinu.
Čím větší podíl celozrnné mouky zvolíte, tím bude těsto hutnější a nebude se mu chtít zvětšovat svůj objem, proto je vždy lepší mouky namíchat třeba 1:1.
Když je těsto vykynuté, můžete si zvolit počet pramenů ze kterých byste chtěli vánočku péct. Tradičně se plete z 9 pramenů. Spodní čtyři mají znázorňovat oheň, vodu, vítr a vzduch. Prostřední tři cit, vůli a rozum a poslední dva nahoře vědění a lásku. Pokud budete potřebovat pomoci, návodů jak na to najdete spousty na youtube.
Na plech si dejte pečící papír a postupně sestavujte vánočku. Pak ji potřete bílkem, posypte mandlemi a zpevněte aspoň třemi špejlemi.
Na plechu ji nechte kynout ještě asi 30 minut.
Troubu si předehřejte na 210°C. Vánočku pečte 10 minut. Poté troubu ztlumte na 160°C a pečte ještě asi 20 minut. Vánočku průběžně hlídejte, protože každá trouba peče trochu jinak.
 
Servírujte s máslem.
 
Doba přípravy: 2,5h
 

1 komentář:

  1. Teda úplně jsem si vzpomněla na Vánoce. Vánočka a k tomu pražírna zrnkové kávy Jihlava, která nám dodává kávu. Ráno na Boží hod, spokojené děti, pohádky v televizi a prostě takový ten klid v pyžamu a hodinka po probuzení, než se jde chystat velký rodinný oběd. Úplná slast! :)

    OdpovědětVymazat