středa 19. dubna 2017

Ledvinky na rozmarýnu

Ledvinky na rozmarýnu
 
 
Hnědá omáčka s ledvinkami a rýží... Mé velice oblíbené jídlo z dětství, které nám vařila naše babička. Jednou za čas, když na ledvinky narazím u řezníka, koupím je. A jsem moc ráda, že chutnají i mé rodině.
Doma jsem měla čerstvý rozmarýn a přišlo mi, že by to byla skvělá kombinace. A je to tak. :)


6 ledvinek
1 velká cibule
hladká mouka (rýžová, jáhlová, obyč.)
snítka čerstvého rozmarýnu (může být i sušený)
2 stroužky česneku
lák z okurek
sůl
pepř
olej
 
Nejprve si očistěte ledvinky. Já je rozříznu podélně na půl a pak každou půl ještě jednou podélně napůl a vyříznu nežádoucí část, buďte opravdu důkladní a vyřízněte radši o kousíček více, než aby tam zůstaly zbytky, pak by byl výsledný pokrm cítit po moči. Vykrájené maso pak rozkrájejte na nudličky a propláchněte. Pokud je koupíte den předem, je lepší je vykrájet a přes noc namočit do mléka. Pak mléko sceďte a propláchněte vodou. Nechte vykapat.
Cibuli si oloupejte a nakrájejte najemno. V hrnci si rozehřejte asi dvě lžíce oleje a cibuli na něm opečte dozlatova. Přihoďte ledvinky a restujte společně. Když je maso zatažené, osolte, opepřete a přidejte rozmarýn. Podlijte dostatečným množstvím vody tak, aby byly všechny ledvinky ponořené. Duste asi dvacet minut.
V mističce si rozdělejte záklechtku z mouky a vody. Za stálého míchání pomalu vlévejte a omáčku zahustěte. Mouku provařte min 15 minut. Dochuťte lákem z okurek a prolisovaným česnekem.
Servírujte s rýží nebo brambory.
 
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 35 minut + vykrajování ledvinek
 

Žádné komentáře:

Okomentovat