středa 8. února 2017

Čočková polévka

Čočková polévka


Zdravá polévka plná vlákniny se hodí jak k obědu, tak v hustější podobě jako večeře. Tato polévka je u nás velice oblíbená. Někdy jí dělám velmi hustou, že v ní stojí lžíce, někdy řidší. Někdy používám vývar, jindy mouku. Zkrátka je pokaždé jiná, taková na jakou mám zrovna chuť. :)


200-250g čočky
1 mrkev
1 cibule
1 brambor
2 stroužky česneku
2 párky s vysokým obsahem masa
sůl
pepř
drcený kmíny
majoránka
olej
(vývar)

Čočku si den předem namočte do dvakrát tak většího množství vody a dejte do lednice.
Čočku sceďte a propláchněte čistou vodou. Dejte jí do hrnce, zalejte vodou či vývarem, zhruba 5 cm nad čočku a přidejte drcený kmín. Vařte doměkka.
Bokem na pánvi si rozehřejte trochu oleje a orestujte na něm najemno nakrájenou cibulku. Párek nakrájejte na malé kousky a až začne cibulka hnědnout, přidejte ho na pánev. Opečte dozlatova.
Když je čočka skoro měkká, osolte ji. Do hrnce najemno nastrouhejte brambor a mrkev a nechte dovařit. Potom část polévky odeberte a rozmixujte nebo jednoduše párkrát projeďte polévku tyčovým mixérem. Tím se zahustí a netřeba mouky. Do hrnce přidejte opečenou cibulku s párkem. Dochuťte pepřem, prolisovaným česnekem a majoránkou. Polévku si můžete udělat hustou tak, jak máte rádi. Když se vám zdá příliš hustá, rozřeďte ji vývarem či vodou.

Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4 
 


Žádné komentáře:

Okomentovat