čtvrtek 9. února 2017

Kapusta s vepřovým masem

Kapusta s vepřovým masem
 
 
Kapusta... někým nenáviděná, někým milovaná. Hlavně je to šíleně zdravá zelenina, která má díky vláknině blahodárný vliv na náš trávicí systém, je plná vitamínu C, E, K a vitamíny skupiny B. Dále také obsahuje draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor, selen a kyselinu listovou. Pomáhá snižovat cholesterol a pomáhá našemu trávicímu traktu. Zkrátka je spousta důvodů, proč se jí přestat vyhýbat a začít ji milovat. :)


2 cibule
400g vepřového masa (krkovice, plec nebo bok)
500g kapusty
kmín
česnek
sůl
pepř
sádlo nebo olej
citronová šťáva
 
Cibuli a česnek oloupejte a  cibuli nakrájejte najemno. Kapusta se musí očistit, listy, které nedrží u hlavičky odlomte a omyjte od nečistot, nechte okapat. Hlavičku omyjte celou a také nechte okapat. Z listů je důležité vykrojit tvrdé části vprostřed, ty si schovejte třeba do vývaru. Listy rozkrájejte napůl a na silné proužky. Hlávku rozkrojte na půl a vykrojte košťál. Maso si nakrájejte na malé kostky.
V hrnci rozpusťte lžíci másla a orestujte na něm připravenou cibuli. Pozvolna opékejte, dokud nebude zlatavá, až nahnědlá. Přidejte maso a nechte zatáhnout ze všech stran. Osolte, opepřete a přidejte kmín. Podlijte trochou vody, zhruba do tří čtvrtin masa a nechte dusit. Když je maso skoro měkké, přidejte kapustu a podle potřeby podlévejte vodou. Nechte dovařit maso a podle vaší chuti nechte i změknout kapustu. Kdo ji má rád křupavější, přidá ji později. Pokud máte v hrnci moc vody, nechte jí svařit, aby jí bylo tak akorát. Když je vše tak, jak má být, přidejte prolisovaný česnek dle chuti a zakápněte trochou citronové šťávy.
Servírujte s vařenými brambory.
 
Doba přípravy: 40 minut
Počet porcí: 3-4

 

 

Žádné komentáře:

Okomentovat