pondělí 16. ledna 2017

Rýžový nákyp s jablky, meruňkovým kompotem a skořicí

Rýžový nákyp s jablky, meruňkovým kompotem a skořicí
 
 
Rýžový nákyp jsem ještě nikdy nevařila a ani jsem nikdy tyto dobrůtky nevyhledávala. Ale když přišel manžel s přáním, že by si ho dal k obědu, ráda jsem mu vyhověla. :)
 


1 hrnek rýže (cca 300ml, žádnou speciální rýži jsem nepoužila)
cca 1 litr mléka
1 jablka
meruňkový kompot
skořice
třtinový cukr
citronová šťáva
(rozinky, můžou být naložené v rumu)
olej
strouhanka nebo kokos

 
Do většího hrnce dejte 1 hrnek rýže a dva hrnky mléka. Oslaďte zhruba dvěma lžícemi cukru, ale každý si osladí podle své chuti. Pozvolna vařte, aby se mléko nepřipalovalo, občas promíchejte a dle potřeby podlévejte mlékem. Vařte do měkka zhruba 20 minut. Rýže by měla mít řidší konzistenci, aby se dala dobře míchat a nebyla suchá.
Jablko oloupejte a vykrájejte jadřince. Nakrájejte ho na plátky. Do uvařené rýže vmíchejte zhruba jednu čajovou lžičku mleté skořice.
Připravte si zapékací misku, vymažte jí olejem a vysypte strouhankou či kokosem. Potom do ní vrstvěte půlku obsahu vařené rýže, plátky jablka, meruňky a pokopejte citronovou šťávou, můžete i trochu pocukrovat. Ovoce přikryjte zbytkem rýže a dejte péct do trouby vyhřáté na 180°C zhruba na 20 minut. Před dopečením posypte nákyp cukrem (já použila moučkový) a zapněte gril, tím cukr zkaramelizuje a udělá pěknou kůrčičku.

Počet porcí 2-3
Doba přípravy do 1 hodiny


5 komentářů:

  1. Nemám třtinový, můžu použít klasický cukr? Ale ten mi asi neudělá tu kůrčičku, že?

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě může být i obyčejný cukr. Na kůrčičku jsem použila moučkový, hned to dopíšu. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za recept, nákyp je vynikající! Neměla jsem kompot tak ho máme s jablky,jahodami a borůvkami :)

    OdpovědětVymazat
  4. Můj manžel se synem milují rýžový nákyp a často peču i buchty a koláče, ale sladím vše medem, jelikož manžel je vášnivý včelař po svém tatínkovy, který ho všechno naučil ohledně včel. K narozeninám jsme mu se synem koupili nové pomůcky k chovu matek a rojení, aby mu nic nechybělo pro jeho hobby.

    OdpovědětVymazat