pondělí 5. prosince 2016

Plněné rohlíčky ze šlehačkového těsta

Plněné rohlíčky ze šlehačkového těsta
 
 
 
Rohlíčky si můžete naplnit náplní, která je vašemu srdci nejblíž nebo podle toho, co máte zrovna doma. Do rohlíčků jsem zvolila náplň z vlašských ořechů a pohostila s nimi návštěvu, která je velice chválila. Jsou velmi syté a hříšně nezdravé, ale jednou za čas je ráda upeču. Recept mám od své známé, která ho má po své mamince, tento recept je však velmi rozšířen i po internetu, někdy s pár úpravami. :)

Na ořechovou náplň
250g mletých vlašských ořechů
200ml mléka
50g mletých piškotů
50g medu
50g cukru
2 lžíce rumu
1 bílek

V rendlíku přiveďte mléko k varu, přidejte ořechy a nechte spařit. Přidejte ostatní ingredience a důkladně promíchejte, vypněte a nechte zchladnout.

Na těsto
1 ztuhlé máslo (nastrouhat)
1 šlehačka 33% (nešlehat)
500g hladké mouky
1/2 lžičky soli

Na obalení
moučkový cukr
vanilkový cukr

Těsto si vždy zadělávám ve velké míse, odkud mi nic nepadá a nehoním to po celé lince...
V míse smíchejte všechny ingredience dohromady a propracujte. Když těsto drží u sebe, vyndejte si ho na vál a řádně propracujte, ať se máslo rozpustí a spojí s moukou. Vytvořte si válec a ten rozkrojte na 6 stejně velké dílky. Každý dílek rozválejte na pomoučněném vále do kolečka a rozkrájejte na 12 trojúhelníčků. Na každý trojúhelníček dejte náplň a zamotejte, rohy zahněte dozadu. Na plechu vyloženém pečícím papírem pečte na 180°-200°C cca 20 minut do zlatova.
Ještě teplé obalte v moučkovo-vanilkovém cukru.

Pokud chcete, můžete rohlíčky naplnit i povidly nebo tvarohovou náplní...

Tvarohová náplň
1 tvaroh v celofánu
1 žloutek
1 vanilkový cukr
cukr
kůra z citrónu

Vše smíchejte do husté kaše.

Doba přípravy: 1h

Žádné komentáře:

Okomentovat