středa 12. října 2016

Špikovaný králík na houbách s pečenou mrkví

Špikovaný králík na houbách s pečenou mrkví
 
 
Jaká shoda náhod... O víkendu jsme udili, takže tu mám domácí špek a kamarádka včera volala, že mi veze čerstvého králíka, z jejich domácího chovu. Takže, i když jsem se zařekla, že tak dobré masíčko nebudu kazit prasetem, udělala jsem to... No, ani vám nemusím říkat, jaké to bylo... :)


1 naporcovaný králík
100g slaniny nebo anglické slaniny (přesně nevím, záleží na velikosti králíka)
1 hrst sušených hub
kremžská hořčice
1 cibule
400g mrkve
100 ml smetany
lžíce másla
citronová šťáva
olej
sůl
petrželka

Ze slaniny nakrájejte krátké špalíčky se špičkou. Králíka osolte a čepelí nože udělejte zářezy do masa. Maso prošpikujte, potřete kremžskou hořčicí a dejte do pekáče, kam jste nakrájeli zbytek slaninky na kostky a houby. Kdo má rád česnek, přidá i česnek na plátky. Králíka podlijte vodou, zhruba do půlky výšky masa, přiklopte a dejte péct na 200°C na 2 hodiny. Během pečení polévejte maso výpekem. Zhruba 20 minut před koncem sundejte víko a nechte maso opéct dozlatova, polévejte.
Mrkev si oloupejte a nakrájejte na kolečka. Na pánvi si rozpalte trošku olej a orestujte na něm cibulku nakrájenou najemno, když je zlatavá, přidejte mrkev, sůl a pár kapek citronové šťávy. Dejte do zapékací misky a trochu podlijte, dejte péct ke králíkovi, zhruba na hodinu. Když je mrkve hotová, má být měkká, ale zároveň má křupnout. Vodu slijte do rendlíku a přiveďte k varu, přidejte lžičku kremžské hořčice, smetanu a nechte zredukovat. Přidejte citronovou šťávu, máslo, popřípadě dosolte a vypněte plotnu. Máslo nechte pozvolna rozpustit a přidejte do rendlíku mrkev, promíchejte. Šťáva by měla jen obalit mrkev, proto je potřeba jí dostatečně vyvařit.
Servírujte s vařeným bramborem a čerstvě nasekanou petrželkou.

Počet porcí: 4-5
Doba přípravy: 2h 45 minut



Žádné komentáře:

Okomentovat