neděle 16. října 2016

Lasagne

Lasagne
 

Lasagne... Opět jídlo, které každý vaří jinak. Různě ho asi uvaří i dva rodilí Italové. Na internetu je také nespočet receptů, ale většinou se liší poměry a přidanými ingrediencemi. Co je spojuje je většinou postup při vaření omáčky. Lasagne mám moc ráda a jeden čas jsme je jedli celkem často. Vždy vařím z toho, co je momentálně doma, ale většinou jsou tyto suroviny vždy doma. Tak tady je recept, jak je vařím rodině.

2 cibule
1 mrkev
kousek celeru ( stejně tak jako mrkve)
600g mletého masa
200ml mléka
1dcl suchého vína
1 plechovka loupaných rajčat
500ml rajčatové šťávy
180g strouhaného sýra
bazalka
sušený česnek
sůl
pepř
muškátový oříšek
olej
máslo
těstoviny na lasagne

Na bešamel
300ml mléka
25g másla
20g mouky (používám jáhlovou a funguje to báječně)
sůl
čerstvě mletý pepř
muškátový oříšek

Rozpusťte máslo, přidejte mouku a nechte společně opékat. Postupně metličkou zašlehejte mléko. Omáčka by měla být hustá, ale měla by téct. Ochuťte solí, pepřem a nastrouhaným oříškem. Nechte čtvrt hodiny provařit, míchejte.


Oloupanou cibuli nakrájejte najemno. Ve větším hrnci rozehřejte olej a kousek másla. Přidejte cibuli a opékejte dozlatova. Mrkev a celer oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a přidejte k cibuli, nechte chvíli společně restovat. Přidejte maso a nechte orestovat. Osolte, opepřete. Přilejte mléko a nechte ho všechno odpařit. Pak přilejte víno a také ho nechte zcela odpařit. Přidejte trochu nastrouhaného muškátového oříšku. Přidejte loupaná rajčata a rajčatovou šťávu. Ochuťte nasekanou bazalkou nebo sušenou a česnekem. Omáčku nechte odkrytou a nechte probublávat, zbytečná voda se odpaří a omáčka zhoustne. Pravá boloňská omáčka se vaří tři hodiny na mírném ohni. Já obvykle při vaření oběda 3h nemám, takže postačí vařit do zhoustnutí. Mezi tím si dejte vařit vodu a mírně ji osolte. Postupně uvařte plátky těstovin, měly by být na skus tvrdé, ale ohebné. Po vyndání z vroucí vody je vložte do předem připravené misky se studenou vodou, tím se zastaví jejich měknutí.
Když je omáčka dostatečně hustá, vrstvěte do připraveného pekáčku lasagne, omáčku, bešamel, lasagne, omáčku, dokud nebude miska plná, končete omáčkou. Posypte sýrem a pečte v troubě předehřáté na 200°C asi 20 minut.

Počet porcí: 4-5
Velikost zapékací misky: 25x18 cm
Doba přípravy: 45 minut

Žádné komentáře:

Okomentovat