pondělí 2. května 2016

BBQ omáčka

BBQ omáčka
 


BBQ omáčku znám hlavně z fast foodů, sladkokyselá až pálivá, každý má trochu jinou. Mě nikdy moc nechutnala. U kupovaných se mi zase nelíbilo složení, a tak jsem se rozhodla, že si jí zkusím udělat doma. No a výsledek famózní, jen to teda chutná jako super vytuněný kečup. Kvalitní a chuťově vynikající máčedlo. :)



Suroviny
2 cibule
10 stroužků česneku
2 lžíce vinného octa
2 lžíce rybízové marmelády
80g - 100g třtinového cukru
5 lžiček worcestrové omáčky
750g rajčatového pyré
1 bobkový list
pepř
sůl
olej
(chilli)

Oloupejte cibuli a nakrájejte najemno. 5 stroužků oloupaného česneku rozmáčkněte nožem a pokrájejte nahrubo. V pánvi rozpalte olej a pozvolna opékejte cibuli společně s česnekem. Když je barva zlatohnědá, zasypte pánev cukrem a nechte ho rozpustit na karamel. Přidejte vinný ocet. Nechte zredukovat asi na polovinu. Přidejte worcestrovou omáčku a znovu nechte odpařit. Zalijte rajčatovým pyré, přidejte marmeládu, sůl, pepř, zbytek prolisovaného česneku a bobkový list. Nechte redukovat, to znamená, aby se odpařila nadbytečná voda a omáčka tak mohla zhoustnout bez zahušťování. Vyjměte bobkový list a omáčku rozmixujte do hladka. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte po troškách horkou vodu. Kdo má rád pálivé, přidá si chilli.
Já z tohoto množství měla litr velmi husté omáčky.
Servírujte k burgerům, hranolkám, pečeným bramborům, do omáček na těstoviny, atd...

Doba přípravy 35 minut
Množství 1 litr
 

Žádné komentáře:

Okomentovat