úterý 26. dubna 2016

Zelňačka

Zelňačka
 
 

Zelňačka... Co dodat, každý jí vaří jinak a přeci jí každý miluje. Moje verze je takováto... :)



Suroviny
3 brambory
1 cibule
1 lžíce sladké papriky (kdo má rád pálivé, dá pálivou papriku nebo půl na půl)
500g kysaného zelí
kmín
2 stroužky česneku
4 lžíce drcených, ovesných vloček
1 mrkev
vývar i s masem (1-1,5 litru)
sůl
pepř
majoránka
olej
dle chuti opečená klobása
kysaná smetana a nasekané bylinky k servírování




Cibulku oloupejte a nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte asi tři lžíce oleje a cibulku pozvolna opékejte dohněda. Oloupejte mrkev a nakrájejte ji na kostky. Když je cibulka hezky opečená, přidejte vločky a mrkev a chvíli opékejte. Zasypte paprikou, promíchejte a nechtě pár vteřin opékat. Zalijte vývarem. Přidejte brambory, kmín, sůl a pepř. Můžete přihodit i jeden dva bobkové listy a nové koření. Přiklopte a vařte dokud nejsou brambory měkké. Zelí rozdělte na půl. Půlku propláchněte vodou a druhou polovinu nechte kyselou. Zelí pokrájejte. Přidejte do polévky a nechte povařit pět minut. Prolisujte česnek a ochuťte majoránkou. Servírujte se zakysanou smetanou, bylinkami a chlebem.

Doba přípravy do 30 minut
Počet porcí 4-5
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat