čtvrtek 7. dubna 2016

Veselé ledvinky

Veselé ledvinky

Od svého dětství mám ledvinky moc ráda. Takovou tu klasiku, známe asi všichni... Z cibulky a mouky, hnědá omáčka. Chtěla jsem něco zdravějšího... :)



Suroviny
6 ledvinek
1 velká cibule
1 mrkev
10 cm dlouhý pórek
6-8 cherry rajčat
2 lžičky koření adžika
2 lžíce kremžské hořčice
4 stroužky česneku na plátky
medvědí česnek nebo nějaká čerstvá bylinka
olej
sůl
pepř
škrob, vločky nebo mouka na zahuštění
vývar

Ledvinky se musí důkladně vykrájet. Nejlépe se mi to dělá tak, že ji rozkrojím na čtvrtiny. Pak podélně vyříznu jedním řezem žlázy a pak dočistím. Nesmí tam zůstat ani vlásek. Očistěné ledvinky rozkrájejte na nudličky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na půl kolečka. Mrkev oloupejte a škrabkou naškrábejte na dlouhé plátky. Pórek rozkrájejte na nudličky, rajčata na půlky či čtvrtiny.
Na pánvi rozehřejte olej a orestujte cibuli a tři stroužky česneku, pozvolna, dokud nezměkne a nezhnědne. Pak přidejte ledvinky a nechte je zatáhnout. Osolte, opepřete a přidejte mrkev, pórek, hořčici a koření adžika. Promíchejte a zalejte vývarem, aby bylo vše ponořené, ne víc. Nechte chvilku podusit. Pak rozmíchejte mouku nebo škrob ve vodě a za stálého míchání vlijte do omáčky. Pokud chcete použít vločky, musíte je přidat současně s vývarem, nebo je ve vývaru předvařit. Nechte ještě chvíli zavařit. Škrob tak 3 minutky. Mouku minimálně 10 minut. Před dokončením přidejte rajčata, stačí, aby se prohřála, ne vařila. Tím si zachovají svůj tvar.
Medvědí česnek nasekejte najemno, stroužek česneku prolisujte a dochuťte omáčku.
Servírujte s rýží nebo pečenými brambory.

Doba přípravy omáčky 30 minut
Počet porcí 4-5

Žádné komentáře:

Okomentovat