neděle 24. dubna 2016

Rajská omáčka

Rajská omáčka
 


Dnes jsem dumala, co udělat z oseků, co jsem tu měla. Vykostila jsem maso, umlela ho, kosti dala vařit a rajská se začala rýsovat... Rajskou vařím různě, někdy z jazyků, někdy s masovými koulemi.



Na omáčku
500 ml rajčatového pyré
1 protlak
1l - 1,5l vývaru
rozmixované, ovesné vločky
třtinový cukr
lžíce másla
skořice
sůl

V hrnci rozpuste asi 4-5 lžic třtinového cukru. Když vznikne karamel, zalijte ho rajčatovým pyré, protlakem a vývarem. Přiveďte k varu. Vložky ( asi 4 lžíce) rozmíchejte v troše vody a za stálého míchání vlijte do omáčky. Nechte povařit asi 20 minut. Pak vypněte, dochuťte skořicí a nechte rozpustit máslo, promíchejte.

Na koule
650 g mletého masa
sůl
pepř
skořice

Maso osolte, opepřete a přidejte asi půl lžičky skořice. Udělejte kuličky nebo koule. Vařte na páře pár minut.

Tip: Ve vodě, nad kterou se vařili kuličky, uvařte těstoviny. Do této vody se uvolnila šťáva z kuliček a tím jí ochutila, těstoviny budou o to chutnější. :)




Vývar
Pokud si melete vlastní maso, kupujte maso s kostí. Kosti pak využijete na vývar, který bude tvořit základ omáčky.
Kosti
zelenina - mrkev, cibule, celer, petržel, pórek - co je doma, nemusí být všechno
bobkový list
tymián

http://cesnekacibulezakladmojikuchyne.blogspot.cz/search/label/Dom%C3%A1c%C3%AD%20v%C3%BDroba

Z hovězího masa
cca 600g masa
Pokud máte rádi rajskou s pěkným kouskem hovězího masa, začnete jeho uvařením. Vložíte do hrnce s kořením a zeleninou. Uvaříte doměkka. Pokud chvátáte, uvaříte ho v papiňáku. Maso vyjměte a vzniklý vývar použijte do základu.

Z vepřových jazyků
2 jazyky s podjazyčím (pokud jsou jen jazyky, použijte 3 kusy)
Omyjte a dejte vařit do tlakového hrnce společně s kořením a zeleninou. Vařte asi hodinu a půl do změknutí. Jazyky hned vařící oloupejte, vyndejte je na prkénko a pomocí vidličky a nože sloupněte slupku. Jazyky pokrájejte na kostičky. Vzniklý vývar použijte na základ omáčky.

Servírujte s kolínky, vrtulemi či knedlíkem.
Počet porcí 4-6
Doba přípravy bez vaření vývaru 30 minut





Něco pro děti...

 

Žádné komentáře:

Okomentovat