pátek 15. dubna 2016

Rajčatová omáčka s mletým masem

Rajčatová omáčka s mletým masem
 


Když vařím omáčku na špagety, vždy jí vařím plný hrnec. Začínám namletím čerstvého masa. Tentokrát jsem vykostila pěkné, masité, křížové kosti, ale požívám i plec nebo krkovici, co mám doma a co se mi zrovna hodí. Můžete namlet i bok, ale čím tučnější maso, tím mastnější omáčka, logicky. Co nesníme, zamrazím na horší časy. Omáčka se pak dá zapéct s brambory, těstovinami nebo servírovat s rýží. :)



Suroviny
850g mletého masa
2 mrkve
1 petržel
1 velká cibule
300g mladé cukety
500 ml rajčatového pyré
hrst červené čočky
5 stroužků česneku
1 lžíce třtinového cukru
1 lžička
  • drceného kmínu
  • koření na bruschettu
  • adžiky
  • sušeného česneku
  • kurkumy
  • uzené papriky
2 lžičky provensálského koření
8 cherry rajčat
200 ml vývaru
majoránka
listová petrželka
olej
sůl
pepř
K servírování
špagety
nastrouhaný sýr

Mrkev, petržel a cibuli očistěte. Cibuli nakrájejte najemno. Ve vyšší pánvi rozpalte asi 3 lžíce oleje a cibuli opečte dozlatova. Přidejte namleté maso a nechte ho opéct. Zeleninu včetně cukety, buď nasekejte najemno nebo rozemelte v kutru, to je pak jedna dvě. Přihoďte k masu. Přidejte koření, sůl, pepř, důkladně promíchejte, zasypte cukrem a zalijte rajčatovým pyré a vývarem, aby to hezky plavalo. Nechte vařit na mírném stupni odkryté asi deset minut. Pokud máte rádi hustou omáčku, můžete zahustit rozkvedlanou moukou ve vodě, ale já raději přileji jednu dvě naběračky vody, ve které se vařily těstoviny. Omáčku to zahustí a přitom je voda ochucená. Před koncem vaření přidejte pokrájená rajčata na poloviny nebo čtvrtiny. Ochuťte prolisovaným česnekem, nasekanou petrželkou a majoránkou.
Servírujte se špagetami a sýrem, ozdobené nasekanou petrželkou.

Počet porcí: véélký hrnec
Doba přípravy: 45 minut
 
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat