úterý 12. dubna 2016

Hovězí na smetaně s houskovým knedlíkem
 

Zase omáčka, jak já je mááám ráda. Zase klasika, kterou jsem si poupravila, asi jako každý, kdo moc neholduje mouce. Zato knedlíky z mouky jsou, ale zase ze zdravějších alternativ, proto jsou tmavší. Ale naprosto skvostný! :)

Suroviny na omáčku
500-600 g hovězího zadního
4 mrkve
3 petržele
kousek celeru
1 cibule
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
4 kuličky pepře
1/2 lžičky sušeného tymiánu
200-250 ml smetany ke šlehání
šťáva z půlky citrónu
sůl
plátek másla
olej

Zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kousky. Cibuli na čtvrtiny. Maso omyjte a osolte. V hrnci rozpalte olej a maso opečte ze všech stran. Maso vyndejte a v rozpáleném hrnci opečte dozlatova rozkrájenou zeleninu. Vraťte maso zpět do hrnce. Přidejte cibuli, koření a osolte. Zalijte vodou a byla zelenina ponořená pokud maso kouká, během vaření ho občas otočte. Lepší je použít vyšší a užší hrnec. Vařte na mírném plamenu asi 2-2,5h. Když je maso měkké, vyndejte ho společně s kořením. Omáčku rozmixujte, můžete propasírovat. Zapněte sporák a zahřejte, omáčka by měla být velmi hustá. Proto jí rozřeďte smetanou, kterou postupně přilévejte. Dochuťte citronovou šťávou. Vypněte a vmíchejte asi lžíci másla.

Tip: Můžete maso prošpikovat. Omáčka je stejně dobrá i z vepřového masa.

Na knedlíky
350g polohrubé mouky (já různě namíchám, špaldovou, klasickou, žitnou, kukuřičnou atd.)
1 vejce (jde to i bez něj! :D )
2 rohlíky
1/2 lžičky cukru
1 lžička soli
20 g kvasnic
220 ml mléka

V hrnku zahřejte mléko, aby bylo vlažné, to je důležité, aby mohl vzejít kvásek. K mléku přidejte cukr a rozdrobte droždí. Nechte vzejít kvásek. Do mísy si odvažte mouku, přidejte rozklepnuté vejce a sůl. Pomoci si můžete šlehačem s hnětacími metlami. V misce promiste mouku s vejcem a postupně přilévejte mléko s kváskem, pak přidejte rohlíky. Hněťte dokud se těsto nespojí a nelepí se ke dnu. Pokud je řídké, přisypte mouku. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout, já nechávám u sporáku. Těsto rozdělte na dvě poloviny nebo tři malé části. Mokrýma rukama uhlaďte těsto, aby vznikly šišky. Vařte v mírně vroucí vodě asi 20 minut, v polovině vaření otočte.
Servírujte se šlehačkou a brusinkami.

Tip: Místo rohlíku lze použít i střídku z chleba. :)

Doba přípravy 3h
Počet porcí 5-6



Vařím i z vepřové pečeně, zkrátka co je doma nebo na co jsou peníze. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat