čtvrtek 17. března 2016

Ovocné knedlíky z tvarohového těsta

Ovocné knedlíky z tvarohového těsta
 

Těsto je tak tvárné, že si můžete pohrát s moukou, jen dbejte na to, aby aspoň půlka objemu mouky byla hrubá nebo prostě obyčejná, tak budete mít jistotu, že se vám to nerozpadne při vaření. :) Možná vás napadne, proč by jste měli něco měnit, já používám jiné mouky hlavně z výživového hlediska.






Suroviny
500g hrubé mouky (já použila 250g hrubé mouky, 150g kukuřičné polohrubé, 50g lupinové hladké a 50g jáhelné hladké)
1 lžíce másla
250g tvarohu
2 vejce
60 ml mléka
Cca 21 meruněk
2 lžičky třtinového cukru
Špetka soli

K servírování
Tvaroh na strouhání
Moučkový cukr
Rozpuštěné máslo
Mletá skořice

Ve velké míse si smíchejte všechny ingredience (kromě meruněk). Doporučuji mléko přilévat postupně, může se stát, že budete potřebovat méně i více, záleží na mouce, tvarohu a velikosti vajec.
Rukama vypracujte mírně lepkavé těsto, se kterým se dobře pracuje, rozřízněte ho na dvě poloviny a vyválejte dva dlouhé válečky. Ty si nakrájejte na přiměřeně tlusté plátky, aby se do nich vešla meruňka. Meruňku zabalte do těsta a v ruce formujeme kuličky. Mírně přimáčkněte v dlaních, aby jsme vymačkal přebytečný vzduch u meruňky, ten by dělal neplechu při vaření, knedlík by prasknul. Takto pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
Zhruba v půlce výroby knedlíků si dejte vařit vodu do velkého hrnce. Vody přiměřeně, aby jí bylo tak deset centimetrů nad knedlíky.
Když jsou knedlíky hotové, dejte je vařit do vroucí vody. Chvíli nechte prohřát vodu, aby se dostala zase do varu a pak ztlumte, aby voda jenom mírně probublávala. Knedlíky občas jemně zdvihněte vařečkou nebo děrovanou lžící ode dna, aby se nám nepřivařily ke dnu.
Vaříme zhruba 10 minut.
Servírujte s rozpuštěným máslem, moučkovým cukrem, tvarohem a mletou skořicí.

Počet knedlíků: 21
Doba přípravy: 40 minut


Žádné komentáře:

Okomentovat