neděle 20. března 2016

Marinovaná kuřecí prsa s hořčičnou omáčkou a cibulovým bulgurem

Marinovaná kuřecí prsa s hořčičnou omáčkou a cibulovým bulgurem
 
 
Naložila jsem si kuřecí prsa a nechala je odpočívat v lednici do druhého dne. Pak jsem k nim přidala pórek s žampiony a udělala rychlou a sametovou omáčku s vůní tymiánu. Jak já tyhle kombinace můžu.... :)


 Suroviny na naložení masa
600g kuřecích prsou
4 lžíce oleje
2 velké lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička drceného kmínu
2 stroužky česneku
1 lžíce sušeného tymiánu
1/2 lžičky sušeného, drceného rozmarýnu
sůl a pepř
 
Prsa rozkrájejte na plátky. V uzavíratelné misce si rozmíchejte všechny suroviny a maso v marinádě důkladně omáchejte. Zavřete víčkem a nechte v lednici uležet do druhého dne.
 
Na omáčku
hrst nakrájeného pórku + na servírování
2-3 žampiony
lžíce oleje
lžíce změklého másla
asi lžíce mouky (já dala jáhlovou)
sušený česnek nebo prolisovaný 1 stroužek
 
V hrnci rozehřejte olej a marinované maso zprudka opečte ze všech stran pár vteřin, bacha na připálení. Zalejte vodou, aby bylo maso ponořené, přihoďte pórek a žampiony na plátky. Pozvolna duste pod pokličkou asi 10 minut. V misce si rozmíchejte máslo s moukou. Postupně ho rozmíchejte v hrnci s omáčkou. Nechte provařit ještě asi deset minut. Když máte omáčky zbytečně moc, vyndejte maso bokem na talíř a nechte omáčku zredukovat. To znamená, že necháte omáčku probublávat bez pokličky, dokud nebudete mít správnou hustotu. Dochuťte česnekem, solí a pepřem.
 
Na bulgur
1/2 cibule najemno nakrájená
asi 300 g bulguru
trochu přepuštěného másla nebo jiného tuku
 
Bulgur dejte do sítka a důkladně propláchněte. Nechte ho vykapat. V hrnci rozehřejte máslo a opečte na něm cibulku dozlatova. Pak přisypte bulgur a za občasného míchání společně opékejte asi minutu. Zalejte vodou asi půl centimetru nad bulgur, osolte a nechte vařit na mírném stupni asi 15 minut pod pokličkou. Občas zkontrolujte, pokud se voda vyvaří, trochu dolejte, pokud je bulgur už měkký a máte moc vody zvedněte stupeň varu a bez pokličky vařte, dokud se voda nevypaří.
 
Vše servírujte na talíři posypané pórkem, který tomu dodá šmrnc. Dobrou chuť.
 
Počet porcí 4
Doba přípravy 30 minut + doba marinování masa
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat