čtvrtek 24. března 2016

Hrachová polévka

Hrachová polévka

 

Taková ta klasika, co zasytí a dodá tělu to, co potřebuje. Výborná s opečeným chlebem a restovanou cibulkou, tak to máme rádi...


Suroviny
asi 250 g žlutého, loupaného hrachu
1 cibule nebo 1/2 větší
majoránka
1-2 stroužky česneku
sůl
přepuštěné máslo/olej
kmín
topinky k servírování
(uzené maso)

Hrách dejte do hrnce, zalijte studenou vodou a nechte ho odpočinout do druhého dne v lednici. Pokud nemáte čas, nechte ho namočený aspoň dvě hodiny. Hrách slejte přes síto a propláchněte. Vraťte do hrnce, zalijte studenou vodou asi 4 cm nad hrách, přidejte špetku kmínu a vařte s odklopenou pokličkou do měkka. Pokud se vám stane, že máte málo vody, dolívejte pouze vroucí vodu. Na hrách pozor, rád utíká z hrnce... :)
Cibulku nakrájejte najemno a orestujte jí v pánvi na másle do zlatova.
Když je hrách měkký, osolte ho. Pokud máte moc vody, slejte trochu vody do skleničky. Hrách rozmixujte ponorným mixérem dohladka. Pokud je moc hustá, přilejte vodu ze skleničky. Ochuťte prolisovaným česnekem, majoránkou a restovanou cibulkou.
Servírujte s opečeným chlebem nebo topinkou.

Tip: Pokud máte rádi uzeniny, neváhejte k cibulce přihodit kousek párku, klobásy nebo uzeného.
Počet porcí 4
Doba přípravy 1h + doba namáčení

Žádné komentáře:

Okomentovat