středa 9. března 2016

Hovězí líčka na červeném víně, kořenové zelenině a domácích povidlech s bramborovou kaší
 
 

TAK JSEM VYŠKRÁBLA HRNEC A VYFOTILA... TEĎ UŽ TEDY S FOTKOU... :)
Tak si představte, že já včera koupila hovězí líčka. Dneska jsem se s nimi mazlila a na plotně je chovala 6h. Pak redukovala a dochucovala omáčku k její dokonalosti. Udělala jim jemnou peřinku z bramborové kaše s máslem a mlékem, a aby si měly s čím hrát, orestovala jsem dlouhé nudle z mrkve a petržele.... Všichni jsme je bez mrknutí oka pustili do žaludku a spokojeně se odkulili. Zapili jsme to zbytkem vína... Ách.. To byla pohádka.
No jo, ale JÁ nemááám FOTKŮŮŮŮ

1,4 kg hovězích líček
3 cibule ( nahrubo)
3 stroužky česneku (prolisovaný)
400 ml vína
220g celeru (na kostky)
3 mrkve (na plátky)
2 petržele (na plátky)
7 bobkový list
10 kuliček nového koření
hovězí vývar
přepuštěné máslo
3 lžíce másla
sůl
pepř
Citrónová šťáva nebo ocet
3 vrchovaté lžíce domácích povidel
2 lžíce tymiánu

Na ozdobu
1 mrkev
1 petržel

Maso odblaňte a ořežte zbytečný tuk. Velké kusy překrojte. Osolte, opepřete a na rozpálené pánvi je opečte na přepuštěném másle z každé strany do hněda. Vyndejte z pánve bokem a na másle opékejte cibuli. Restujte pozvolna, dokud z ní nebude hnědá kaše, bude to trvat asi 30 minut. Přidejte kořenovou zeleninu a chvíli opékejte. Zeleninu přendejte do vyššího hrnce a přidejte maso i se šťávou, co z něj vytekla, bobkový list, nové koření, tymián a povidla. Zalejte vínem, dolejte vývarem tak, aby bylo maso a zelenina zcela ponořené a ještě trochu přisolte a opepřete. Přiklopte víkem a nechte pozvolna táhnout na sporáku na nejnižší stupeň 6h. Po 6h maso vyndejte bokem na talíř. Bobkový list a nové koření vyndejte a vyhoďte. Šťávu se zeleninou rozmixujte do hladka. Zapněte plotýnku a nechte omáčku zredukovat, aby pěkně zhoustla. Když má požadovanou hustotu, vypněte a dochuťte prolisovaným česnekem, citrónovou šťávou, solí, pepřem a úplně na konec nechte rozpustit máslo.
Na ozdobu si připravte tenké a dlouhé nudličky z mrkve a petržele. Ty zprudka orestujte na rozpálené pánvi s trochou oleje solí a pepřem.

Podávejte s bramborovou kaší.
Když vaříte brambory, pouze je osolte, voda by měla být slaná jako moře :) . Nechte je mírně rozvařit. Důkladně slijte vodu, nesmí tam být ani kapka. Rozpuste asi dvě lžíce másla a ohřejte si hrnek mléka. Brambory nejprve šlehejte samotné, dokud z nich nebude hustá kaše bez kousků, potom postupně zašlehejte máslo, potom postupně mléko, to nemusíte použít všechno. Měla by vzniknout kaše jako peřinka. :)

Tip: Z ořezů masa si můžete udělat vývar, vhodný k podlití líček.

Doba přípravy: 7 hodin
Počet porcí: 6-8

2 komentáře:

  1. Chystám se zítra na tento recept a koukám, že bych měla začít už večer ;)
    Udělá se mi kaše z cibulky, když použiji obyčejné máslo?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě ano... Přepuštěné máslo používám kvůli tomu, že je zbavené bílkoviny, která se pak nepřepaluje, proto bych raději dala místo másla olej. :) Koukám, že jste psala už v pátek, tak doufám, že se dílo podařilo. :)

      Vymazat