pondělí 14. března 2016

Slepice na paprice
 

Kuře na paprice prostě není tak dobré, jako slepice na paprice, takže když mám možnost uvařit si slepičku, mám radost, je to výborná omáčka skvělé chuti.


1 slepice
1 velká mrkev
1 velká cibule
1 malá petržel
2-3 lžičky sladké papriky
2 bobkové list
3 kuličky nového koření
sůl
pepř
mouka na zahuštění ( já použila směs lupinové, jáhlové a klasické hladké, každá má jinou vlastnost a ty dvě první jsem použila hlavně z výživového hlediska, klasickou díky dobré zahušťovací schopnosti)
olej
(celerová nať)
citrónová šťáva
máslo

V tlakovém hrnci rozpalte olej a orestujte na něm oloupanou a nahrubo nakrájenou cibuli, dokud nezhnědne, trvá to asi 15 minut. Přisypte sladkou papriku, zamíchejte nechte pár vteřin opékat. Zalijte studenou vodou. Přidejte rozpůlenou slepici, zeleninu, koření, sůl, pepř a pokud máte, nať celeru. Zavřete víko a duste asi hodinu a půl. Když je slepice měkká, vyndejte ji bokem společně s bobkovým listem a novým kořením. Obsah hrnce rozmixujte do hladka. Zapněte plotýnku a přiveďte k varu. V misce si připravte záklechtku z mouky a vody. Za stálého míchání pomalu vlévejte do omáčky, aby byla hustá podle vaší chuti. Nechte provařit 20 minut, aby se vyvařila chuť mouky. Oberte maso a nakrájejte. Když je omáčka provařená, vypněte plotnu, zakápněte citrónovou šťávou a přidejte velkou lžíci másla. Promíchejte. Servírujte s těstovinami, rýží, knedlíkem či kuskusem.

Doba přípravy: 2h
Počet porcí: 4

2 komentáře: