čtvrtek 11. února 2016

Králičí roláda plněná sušenými rajčaty a sýrem, brokolicový mozeček a šťouchané brambory se sušenými rajčaty a restovanou cibulkou


Králík je u nás velmi oblíbený. V obchodě ho ale nekupuji. Tím pádem čekáme, kde na nás zbyde z domácích zdrojů. A když zbyde, mám vždy ohromnou radost a snažím se ho nějak originálně připravit po svém. Králík patří mezi dietní a suché maso, a proto se často kombinuje s bůčkem nebo slaninou.
 Já mám bůček, tak maximálně, svůj a jiný teda doma nevedu. :D

Suroviny na roládu
 3 vykostěné kusy králíka ( Já vykostila hřbet a nechala ho vcelku s bříškem a vykostěné stehno)
 3 špalíky tvrdého sýra gouda
 Sušená rajčata
 Hořčice
 Koření se sušenými rajčaty ( Boloňské, bez soli)
 Sůl
 Pepř
Sušený česnek
 Bazalka
 Olej

Suroviny na mozeček
 1/2 brokolice (250g)
 2 vejce
 1 menší cibule
 Přepuštěné máslo
 Sůl
 Muškátový oříšek

Suroviny na brambory
 6 brambor
 1 střední cibule
 Sušená rajčata dle chuti
 Sůl
 Olej

Můj králík byl pěkný cvalda a měl v bříšku krásné proužky tuku. A protože se má zužitkovat všechno, využila jsem ho do rolády. Přidá mu na vláčnosti i chuti.

Maso osolte, opepřete a potřete hořčicí, já používám nejčastěji dijonskou nebo plnotučnou. Posypte kořením boloňka, přidejte špalík sýra (proužek králičího tuku), poklaďte rajčata a zamotejme do rolády. Zajistěte provázkem nebo kuchyňskými jehlami. Dejte do misky a posypte sušeným česnekem, bazalkou, boloňkou a zakápněte olejem. Nechte nejlépe do druhého dne odležet v lednici.
 Rozpalte pánev a zprudka opečte roládky ze všech stran do hněda. Pokud je potřeba, přidejte olej. Když je roláda ze všech stran zatažená a zbarvená hezky do hněda, dejte jí na pekáč, podlijte výpekem z pánve (pokud není připálený) a trochou vody. Vložte do předem vyhřáté trouby na 180-200 stupňů a pečte 25-30 minut.
Mezi tím dejte vařit brambory do osolené vody s kmínem.
 Brokolici uvařte ve vodě, aby byla na skus křupkavá. V pánvi si rozpalte přepuštěné máslo a orestujte na něm oloupanou a nakrájenou cibulku najemno.
 Když začne chytat zlatavou barvu, přidejte brokolici a promíchejte. Do pánve rozklepněte vejce a vymíchejte společně s brokolicí. Osolte a dvakrát strouhněte muškátového oříšku.
Nahrubo nakrájenou a na oleji orestovanou cibuli nasypte do uvařených a přecezených brambor a společně rozšťouchejte. Přidejte pokrájená rajčata a zamíchejte.
Počet porcí: 4
Čas přípravy: 90 minut

Žádné komentáře:

Okomentovat