neděle 14. února 2016

Kapr v krustě z rýžové mouky a šťouchané brambory s restovanou zeleninou



U nás je kapr asi top ryba. Je celkem levná a výborná chuťově. Naše děti jí milují. Z toho měl asi největší radost můj dědeček, který byl vášnivý rybář a vždy jsme se u něj scházeli na večeři, kdy rybu sám chystal.
Vždy, když je u nás kapr, nestačíme obírat a děti dělají jako hejno piraní. Smích. Proto, když u nás byl zase po čase kapr, chtěla jsem udělat klasiku trochu jinak. Takže místo řízku s klasickým salátem...

Suroviny na kapra
Kapr kolem 2,5kg nebo 4-8 řízků
Hrst rýžově mouky
Bylinky nebo koření dle své chuti
(já použila mletou, sladkou papriku, majoránku, tymián a sůl)

Suroviny na brambory
4 velké brambory
hrstka hrášku
1 cibule
1 malá mrkev
Kousek dýně
Lžíce másla nebo jiného tuku
Kmín
Sůl

V misce si rozděláme mouku s kořením. Kapra naporcujeme na podkovy a podkovy na půl. Kapra obalíme ve směsi z mouky a koření, ze včech stran a dáme do pekáčku vyloženým pečícím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 210 stupňů asi 20 minut, dokud není barva zlatavá.
Oloupané brambory uvaříme společně se solí a kmínem doměkka. Zeleninu nakrájíme. Cibuli na plátky, mrkev a dýni na kostičky. Na pánvi rozpálíme olej a orestujeme veškerou zeleninu dozlatova.
Brambory nasypeme do pánve k zelenině a našťoucháme.
Tento recept je tvárný. Používejte to, co máte v lednici. Na zahradě. Klidně kedlubnu, jarní cibulku, brokolici, pórek atd.

Příprava 60 minut
Počet porcí 4

Žádné komentáře:

Okomentovat