neděle 14. února 2016

Luštěninový guláš


 
Luštěny obsahují minerální látky jako vápník, fosfor, draslík a zejména vitamíny skupiny B. Proto by jsme je měli jíst minimálně jednou týdně. 

Suroviny
Hrst čočky
Hrst červených fazolí
Hrst zeleného hrachu
1 velká cibule
0,5 dcl bílého vína
Olej
Sůl
(Pepř)
Kmín (půl kávové lžičky)
Sladká paprika cca 1 velká kávová lžička
3 vejce natvrdo
Chléb

Postup:
Hrách, čočku a fazole smíchejte v hrnci, ve kterém je budete vařit a zalejte studenou vodou, aby byla voda aspoň 5 cm nad luštěniny a dejte do ledničky namočit do druhého dne. ( Já je tam měla tři dny  ) Toto se dělá kvůli tomu, že se z luštěnin vyplaví toxické látky a změknou, tudíž se rychleji uvaří.
V den, kdy budete luštěniny vařit, slijte vodu a luštěniny propláchněte v sítku pod tekoucí vodou. Vraťte zpět do hrnce, zalijte čistou vodou zase nad okraj luštěnin a dejte vařit. Luštěniny nesolte, přidejte jenom kmín. Vařte do měkka. To bude trvat podle doby namočení. Asi tak hodinu až hodinu a půl. Chceme se také zabavit přebytečné vody, takže asi v půlce vaření odklopte částečně pokličku, ať se voda stihne odpařit. V opačném případě, když se vám vyvaří voda moc rychle, dolívejte pouze vroucí vodu.
Když jsou luštěniny skoro měkké osolte je. Oloupejte a nakrájejte cibuli s česnekem najemno. Na pánvi rozehřejte asi lžíci až dvě oleje a orestujte do hněda, né moc z prudka, chce to svůj čas. Poté přidejte sladkou papriku, nechte malou chviličku zarestovat a podlijte bílým vínem. Víno nechte odpařit.
Když je víno z pánve odpařené a voda v hrnci zredukovaná, přendejte obsah pánve do hrnce. Vemte ponorný mixér a část guláše rozmixujte. Dochuťte, solí, pepřem a popřípadě česnekem.

Pro masomili a nebo milovníky pálivého.
Na restovanou cibulku přidejte nakrájenou klobásu na kostičky a opečte, zasypte pálivou paprikou nebo dochuťte trochou chilli.
Servírujte s uvařeným vejcem a chlebem.

Počet porcí: 3
Doba přípravy: 2h

Žádné komentáře:

Okomentovat