neděle 14. února 2016

 Hovězí na víně a kořenové zelenině
 
 
Měla jsem opravdu hezký kousek mladého hovězího, ale na plátky by to nebylo, tak jsem se rozhodla, nakrájet ho na kostky. Vyndala jsem si cibuli, té musí být hromada, pak se na mě smála mrkev a petržel a bylo jasno. Ve sklepě jsem ještě ulovila skvělé víno a šlo se na věc. :) Receptů na hovězí na víně je nespočet a určitě netvrdím, že můj bude ten nej. Ale pokud vám bude chutnat, budu moc ráda.

500-600g hovězího (kližka)
3 mrkve
1 velká petržel
4 cibule (čím víc, tím lépe)
lahev kvalitního červeného vína
2 bobkové listy

5 kuliček nového koření
olej
lžíce změklého másla
velká lžíce jáhlové mouky
sůl

lžíce citrónové šťávy

Nejdřív začněte tím, že načnete lahvinku s vínem a nalejete si kontrolní vzorek... :)
Ve větším hrnci nebo tlakovém hrnci rozpalte olej a přidejte oloupanou a najemno nakrájenou cibuli. Ztlumte plamen a cibuli pozvolna opékejte, postupně přilévejte olej, aby nebyla cibule suchá. Cibuli opékejte aspoň půl hodiny, než z ní bude hnědá kaše. Odhrňte cibuli na stranu a přidejte oloupanou a nakrájenou zeleninu na kostičky. Nechte opéct do barvy a přidejte kostky masa. Maso nechte zatáhnout asi deset minut, přidejte bobkový list, nové koření, sůl a podlijte červeným vínem, tak, aby bylo maso zcela ponořené. Nechte projít varem a ještě chvilku nechte probublávat. Pak přilejte asi dvě deci vody, přiklopte a duste. V tlakovém hrnci vařte hodinu. V klasickém hrnci to bude trvat déle, tak dvě hodiny. Když je maso měkké, přijde asi ta nejtitěrnější práce a to vyndat maso z omáčky vedle na talíř. Když jste hotoví, omáčku rozmixujte do hladka. Pokud je omáčka dostatečně hustá, je zbytečné do ní přidávat mouku, ale mouka dodá omáčce lepší konzistenci. Přiveďte omáčku k varu. V misce si rozetřete máslo s moukou a postupně rozmíchejte v omáčce. Nechte deset minut provařit, vraťte maso do omáčky a zakápněte citrónovou šťávou. Popřípadě opepřete.

Na kaši
450 ml mléka
200 g instantní polenty
100 g másla

Přiveďte k varu mléko. Postupně přisypte polentu. Jakmile kaše zhoustne, odstavte jí z plotny, vmíchejte máslo a osolte.

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 2h



 

Žádné komentáře:

Okomentovat