čtvrtek 11. února 2016

Hovězí rolky s omáčkou z pečené zeleniny s jáhly




 Přemýšlela jsem, co udělat z plátku hovězího. Ptáčci jsou nuda, nemám chuť vařit se s vejci. Chci něco zeleninového... :)  Tak z toho vznikla tahle jemná omáčka s chutí tymiánu a lahodné masíčko.... Jo a prošlo to schválením odborné komise. :P


Suroviny
4 plátky hovězího
4 plátky dušené šunky
4 plátky goudy
1 mrkev
Celer (stejné množství jako mrkve)
400 g máslové dýně
1 deci vína
50 ml smetany (plátek másla)
2 lžíce ovesných vloček
Lžíce kremžské hořčice
Sůl (Pepř)
Sušený tymián (pokud je čerstvý, tím lépe)
Olej
Vařené jáhly

Postup
Plátky naklepejte a osolte (opepřete). Každý plátek potřete hořčicí a posypte tymiánem. Na každý plátek masa dejte jeden plátek šunky a jeden plátek sýra. Zamotejte do rolky a zajistěte jehlou na maso.
V hrnci rozpalte olej a opečte zprudka všechny rolky dozlatova. Podlijte vínem a nechte ho odpařit. Zalijte dostatkem vody, aby byly rolky ponořené. Posypte asi půl lžičky tymiánu a osolte. Duste maso do měkka. Já vařila v tlakovém hrnci zhruba hodinu.
Mezi tím očistěte mrkev a celer. Nakrájejte na kousky. Dýni vypeckujte, neloupejte. Dejte do předem vyhřáté trouby péct v misce podlité trochou vody do změknutí.
Když je zelenina měkká, odřízněte z dýně slupku, jde to krásně a nemusíte si zničit ruce a škrapku nad loupáním syrové.
Když je maso měkké, vyjměte ho z hrnce. Do vzniklé šťávy nasypte vločky a nechte chvíli zavařit. Pak přidejte zeleninu a rozmixujte dohladka. Zjemněte smetanou a máslem.

Kdo nechce, nemusí vločky použít a nechá si omáčku zredukovat a tím docílí požadované hustoty.

Podávejte s jáhly, těstovinami nebo třeba noky.

Doba přípravy: 1h 45 minut
Počet porcí: 4

Žádné komentáře:

Okomentovat