středa 10. února 2016

Hovězí na pórku s quinoiou a okurkovým salátem

 


Suroviny
500-600g hovězí kližky
1 cibule
2 hrsti pórku
Instantní jáhlové vločky dle potřeby
1 polévková lžíce sušeného tymiánu
Sůl
Pepř
Olej
 
Cibuli nakrájíme najemno a pomalu orestujeme na oleji. Přidáme pórek, maso a necháme společně opéct, dokud se maso nezatáhne. Zalijeme vodou tak, aby bylo maso zcela ponořené. Přidáme tymián, osolíme, opepříme a hladinu posypeme vločkami. Zhruba 3 lžíce. Dusíme do změknutí. V tlakovém hrnci hodinu, v klasickém hrnci to bude trvat déle.

Jak na quinou?
Vaří se v poměru 1:2,5 (1díl guinoi, 2,5dílu vody)

Okurkový salát
Okurky nastrouhejte nahrubo, posypte bylinkovou solí, zakápněte panenským olejem a dochuťte octem, popřípadě i cukrem.

Maso lze použít i vepřové.

Co je to quinoa? Že jste o ní neslyšeli?
Quinoa je jednou z nejstarších obilnin pocházející z Jižní Ameriky. Má nezvykle vysoký obsah bílkovin, tuku a vápníku jehož zastoupení dokonce převyšuje to v mléce. Mimo to je quinoa také cenným zdrojem hořčíku, železa, fosforu, vitaminu B a E. Většině lidí zní jméno této zázračné obiloviny hodně exoticky a mají pocit, že musí být těžké ji sehnat. Ale nenechte se mýlit, quinoa je už běžně k dostání v každé zdravé výživě, ale i na pultech supermarketů.

Žádné komentáře:

Okomentovat