středa 10. února 2016

Špagety v tomatové omáčce s cizrnou a květákem

 
Já bych tohoto jídla mohla sníst kýbl... :D Mláděti to také moc chutnalo, no a muž řekl, že to bylo ucházející. :) Úkol splněn!


Suroviny
500ml rajčatového pyré
4 lžíce vařené cizrny
1 cibule najemno nakrájená
1 rajče
2 růžičky květáku
1 lžička koření boloňka
1/2 lžičky provensálského koření
1-2 stroužky česneku
1 lžíce oleje
Cukr dle chuti (třtinový)
Sůl
Petrželka na ozdobu
Sýr na posypání

 

Nejprve si dáme vařit špagety. Na oleji orestujeme cibulku. Když je cibulka opečená do hněda, přidáme asi jednu lžíci cukru a necháme zkaramelizovat. Přilijeme pyré. Přidáme květák a cizrnu nasekané najemno, aby nebylo možné je poznat (kdo má rád kousky, nakrájí si nahrubo) a pokrájené rajče. (Používám elektrický sekáček, s ním je to raz dva.) Ochutíme kořením a solí. Provaříme, aby zelenina měkla. Ke konci vaření prolisujeme česnek. Nakonec smícháme omáčku s těstovinami. Servíujeme posypané oblíbeným sýrem a nadrobno nasekanou petrželkou.
Dobrou chuť.
 
Co je to ta cizrna?
Je to luštěnina, chutí asi nejvíce podobná hrachu. Pro významný obsah polysacharidů, bílkovin, vlákniny a dalších zdraví prospěšných látek je cizrna často označována jako nejkvalitnější luštěnina. Je zdrojem nejdůležitějších živin. Lidskému tělu dodá také spoustu energie. V cizrně se tedy nachází sacharidy, železo, proteiny, zinek, vláknina, draslík, niacin, sodík, kyselina listová, vitamin A, vápník, vitaminy B1, B2 a B6, fosfor, vitamin E, hořčík a  vitamin C. Tak co? Už si pro ní běžíte do supermarketu? :)

Žádné komentáře:

Okomentovat