středa 10. února 2016

Dušený králík s dýňovou omáčkou, karamelizovanou mrkví a bramborovou kaší
 
 
Ingredience
Hřbet a žebra z králíka (bez předních i zadních nohou)
Cca 300g dýně hokaido...

1 cibule
1 lžíce oleje
2 lžíce dijonské hořčice
Citrónová šťáva
6 - 8 štíhlých mrkví
Třtinový cukr
Sůl
Čerstvě mletý pepř
Instantní kaše (já použila jáhlovo-rýžovou)

Na bramborovou kaši
Brambory asi 500g
Mléko asi 110 ml
Silný plátek másla
Sůl

Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a restujeme v rozpáleném hrnci na oleji.
Omytého a osušeného králíka osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Když začne cibule chytat hnědou barvu, stáhneme jí ke straně a králíka zprudka opečeme, aby se zatáhl. Podlijeme vodou, aby byl králík skoro celý ponořený. Přiklopíme poklicí a dusíme dokud není králík měkký. V tuto dobu přihodíme do hrnce omytou a na kostky nakrájenou dýni a pokud je potřeba, přisolíme. Když je dýně měkká, vypneme a vyndáme králíka. Z hrnce odebereme trochu šťávy do skleničky a omáčku rozmixujeme do hladka. Pokud je hustá, přilejeme předem odebranou šťávu a naředíme. Pokud je moc řídká, zapneme plotýnku a zahustíme instantní kaší, kterou zaprášíme hladinu a důkladně zamícháme, nechvátáme a postupně přisýpáme dokud nemá omáčka požadovanou konzistenci. Dochutíme citrónovou šťávou dle chuti.

Když se dusí králík, oloupeme si mrkev a nakrájíme na delší špalíčky. V rendlíku si ohřejeme vodu, a když začne vřít dáme do ní nakrájenou mrkev a sůl. Vaříme dokud není mrkev poloměkká. To zjistíme vidličkou. Mrkev přecedíme do sítka a propláchneme studenou vodou. Rozehřejeme si pánev a její dno zlehka zasypeme cukrem a necháme ho povolit. Přidáme okapanou mrkev, (sůl) a citrónovou šťávu a zarestujeme, prohazujeme dokud nechytne trochu zlatavou barvu. Asi 5 minut.

Uvařené brambory rozšleháme společně s mlékem a máslem. Mléko přiléváme postupně.

Doba přípravy: 90 min
Počet porcí: 4

 


Žádné komentáře:

Okomentovat