středa 10. února 2016

Švestkové knedlíky z tvarohového těsta


Máte rádi sladká jídla? Tak určitě zkuste tento recept, je jednoduchý a rychlý. Můžete je servírovat s tvarohem nebo mákem a nebo taky s obojím.

Ingredience:
Cca 26 švestek
300 g hrubé mouky
200g polohrubé rýžové mouky (můžete dát celou dávku obyčejné mouky)
250g tvarohu
2 vejce
2 lžičky medu
70ml mléka
10dkg másla
Špetka soli

V první řadě si vyndáme máslo a necháme ho změknout při pokojové teplotě. Připravíme si velkou mísu. Do ní si navážíme mouku, rozklepneme dvě vejce, přidáme med, máslo nakrájené na malé kousky, tvaroh a sůl. Do nádobky zvlášť si odměříme mléko. Někdy je ho potřeba více, někdy méně, záleží na mouce, velikosti vajec atd. Takže se toho nebojte.
Teď je potřeba ingredience promíchat a udělat z nich těsto. Nejlepší je na to použít ruce. Takže rukami propracujeme těsto a postupně přiléváme mléko. Může se stát, že budeme potřebovat mléka více. Těsto musí být vláčné a mírně lepivé. Když těsto drží pohromadě, vyndáme ho na stůl a ještě dlaněmi prohněteme, aby se řádně rozpustilo máslo a promísilo se do těsta. Můžeme občas podsypat vál hrubou moukou. Pokud se stane, že nám těsto nedrží, je lepivé, přisýpáme hrubou mouku, dokud nedostaneme vláčné, mírně lepivé těsto, se kterým se dobře pracuje.
Když je těsto dostatečně propracované, rozkrojíme ho na půl. Z prvního dílu uválíme dlouhý knedlík. Ten si nakrájíme na přiměřeně tlusté plátky, aby se do nich vešla švestka. Švestku zabalíme do těsta a v ruce formujeme kuličky. Mírně přimáčkneme v dlaních, aby jsme vymačkali přebytečný vzduch u švestky, ten by dělal neplechu při vaření, knedlík by prasknul. Takto pokračujeme i u druhé části těsta.
Zhruba v půlce výroby knedlíků si dáme vařit vodu do velkého hrnce. Vody přiměřeně, aby jí bylo tak deset centimetrů nad knedlíky.
Když máme hotové knedlíky, dáme je do vroucí vody vařit. Chvíli necháme prohřát vodu, aby se dostala do varu a pak ztlumíme, aby voda jenom mírně probublávala. Knedlíky občas jemně zdviháme vařečkou nebo děrovanou lžící ode dna, aby se nám nepřivařily ke dnu.
Vaříme zhruba 10 minut.
Servírujte s mákem, rozpuštěným máslem, moučkovým cukrem a třeba i tvarohem.

Upozornění: Ale pozor, mák se doporučuje zavádět mezi 2-3 rokem. Proto můžete mák nahradit skořicí.
Počet porcí: 5-6
Doba přípravy: 60 minut

Žádné komentáře:

Okomentovat