úterý 29. listopadu 2016

Luštěninka

Luštěninka

Výborná, hustá a sytá polévka, třeba k večeři, která vám společně s krajícem chleba udělá příjemné teplo jak v žaludku, tak na duši. :)

250g luštěninové směsi
1 cibule
1 tenký debrecínský párek
2 brambory (nemusí být)
1 polévková lžíce mleté sladké papriky (kdo má rád, dá pálivou papriku)
hovězí vývar i s obraným masem (cca 1 litr)
jáhlová mouka
1- 3 stroužeky česneku
100 ml smetany
kmín
majoránka
kousek sádla
sůl
pepř
(mrkev, petržel, celer)

Luštěninovou směs používám už namíchanou z obchodu, ale klidně si dejte to, co máte rádi. V té mé jsou červené a bílé fazole, hrách, čočka a červená čočka. Směs dejte do hrnce a zalijte dvakrát tak velkým množstvím vody a dejte přes noc do lednice. Mám odzkoušené, že semnou nic nedělají tři dny namočené luštěniny a mohu je jíst třeba dva dny po sobě. Během této doby je ale propláchnu a dám minimálně jednou čistou vodu. Někde jsem četla, že voda z luštěnin se má slít a vařit se mají ve vodě čerstvé. A od té doby to tak dělám a nemám problém s bolením břicha. Někdo to tak nedělá a luštěniny celé roky vaří v té samé vodě, kde byly namočené...
Oloupanou a najemno nakrájenou cibuli opečte dozlatova na sádle, přidejte nakrájený párek a společně opékejte. Zasypte paprikou, nechte pár sekund opražit a zalijte vývarem. Přidejte luštěniny a kmín. Popřípadě očištěnou a pokrájenou zeleninu. Pokud máte málo vývaru, dolejte vodou. Já použila zhruba 0,5 l velmi silného vývaru a zbytek jsem dolila vodou. Voda by měla být asi 5 cm nad luštěninami. Vařte 30 minut.
Oškrábejte brambory a nakrájejte na kostičky. Přidejte je do polévky a nechte asi 5 minut vařit.
V misce si rozmíchejte vodu s moukou, aby vznikla hustá záklechtka a za stálého míchání pomalu vlévejte do polévky, dokud nebude hustá. Osolte, opepřete a vařte ještě asi deset minut, aby byly brambory měkké. Na závěr přidejte smetanu a nechte prohřát, vypněte sporák a ochuťte prolisovaným česnekem a majoránkou.

Počet porcí: 4
Doba přípravy 50 minut

Žádné komentáře:

Okomentovat