pátek 28. října 2016

Hovězí krk na pivě, máslové dýni, žampionech a mrkvi

Hovězí krk na pivě, máslové dýni, žampionech a mrkvi
 
 
Hovězí maso u nás vždy využívám na omáčky, protože ty se dají ohřát i druhý nebo i třetí den. Tentokrát jsem do receptu zakomponovala i máslovou dýni a výsledek byl boží. Omáčka byla nejlepší druhý den, kdy byla krásně uleželá a prostě k sežrání! (Ha!) :)

1kg hovězího krku
2 cibule
1 mrkev
400g máslové dýně
4 žampiony
6 stroužky česneku
100ml smetany
500ml světlého piva
silný plátek másla
jáhlová mouka
čerstvá majoránka
citronová šťáva
olej
sůl
pepř
 
 
Nejprve si oloupejte zeleninu. Dýni nakrájejte na kostky. Mrkev na silná kolečka. Cibuli na měsíčky. Žampiony také oloupejte a rozkrájejte. Maso rozkrájejte na kostky.
Ve větším hrnci nebo tlakáči rozpalte olej a opečte na něm cibuli dozlatova. Přidejte maso a nechte zcela zatáhnout. Osolte opepřete a přidejte dýni, mrkev, žampiony a 4 stroužky česneku. Podlijte pivem, pokud není maso zcela ponořené, přilejte vodu. Duste v tlakovém hrnci asi hodinu až hodinu a čtvrt. V normálním hrnci to bude trvat určitě o hodinu déle. Když je maso měkké, vyndejte ho bokem na talíř. A teď záleží na vás, jakou konzistenci omáčky chcete mít. Když chcete mít v omáčce kusy zeleniny, tak část odeberte bokem a zbytek rozmixujte ponorným mixérem na hladkou omáčku. Pokud je jí moc, zredukujte ji, tím jí ubyde a zhoustne. Pokud nechcete v omáčce žádné kusy, rozmixujte všechno.
Jáhlovou moukou nahrazuji tu obyčejnou, takže klidně použijte pšeničnou. A dávám jí proto, aby měla omáčka celistvou konzistenci a neoddělovala se voda od zeleniny. Pokud chcete omáčku zahustit, rozmíchejte si zhruba dvě lžíce mouky v plátku másla, to pak nechte pozvolna rozpustit ve vařící omáčce. Nechte ještě asi 15 minut provařit. Dochuťte zbytkem prolisovaného česneku, zjemněte smetanou a podle chuti okyselte trochou citronové šťávy a lístky čerstvé majoránky. Pokud nemáte čerstvou, nenahrazujte jí sušenou, ta se v jídle rozvine úplně jinak a omáčka by chutnala jako polévka.
Servírujte s bramborovou kaší nebo vařenými brambory.
 
Doba přípravy: 2h
Počet porcí: 6


Žádné komentáře:

Okomentovat