čtvrtek 6. října 2016

Bramborovo-dýňové noky

Bramborovo-dýňové noky
 


750g vařených brambor ve slupce
350g dýně hokaido
120g hrubé krupice
200g hrubé mouky
2 vejce
sůl
hrubá mouka na pomoučnění válu

Dýni omyjte a rozřízněte. Jadřince vydlabejte lžící. Odvažte si 350g a nakrájejte je na větší kusy. Dejte vařit do osolené vody a vařte do měkka. Hokaido se nemusí loupat a opravdu to není potřeba.
Uvařené brambory oloupejte a společně s dýní nastrouhejte najemno, práci vám může usnadnit robot. Ve větší míse si smíchejte všechny suroviny, mouku přidávejte postupně. Využila jsem ji všechnu. Rukama vypracujte těsto, které bude mírně lepivé. Když je těsto spojené, vyndejte ho na vál posypaný hrubou moukou a ještě propracujte, podle potřeby si vál pomoučněte. Těsto by mělo být mírně lepivé, ale mělo by se s ním dobře pracovat. Těsto rozkrojte na 4 stejně velké části a z každé z nic vyválejte stejně tlusté válečky. Ty pak nakrájejte na stejně velké špalíčky. Každý ten špalíček ze shora dolů zmáčkněte vidličkou. Vznikne nok.
Než začnete tvořit noky, dejte si vařit vodu do velkého hrnce s dostatečným množstvím vody. Když voda přijde k varu, osolte ji a postupně vložte noky, vařila jsem je asi na 4x. Vodu udržujte stále ve varu, aby probublávala. Noky jsou zhruba za dvě minuty uvařené a vyplavou na hladinu, nechte ještě asi 30 vteřin povařit a pak vyndejte děrovanou lžící do větší nádoby.
Noky se hodí k omáčkám, pečenému masu a kyselému zelí nebo i jen tak na cibulce s rajčaty a lososem.
 
Množství je opravdu velké, ale nebojte se je zamrazit na horší časy.

Doba přípravy: do 45 minut


Noky na cibulce a rajčatech s lososem...

Přidat popisek

Noky s vepřovými výpečky a zelím...

Žádné komentáře:

Okomentovat