čtvrtek 2. června 2016

Dušené hovězí na mrkvi a žampionech




Nenáročná omáčka s hovězím masem, která nezabere čas a skvěle se hodí do pomalého hrnce. Já takový nemám, tak jsem ji vařila v tlakáči. :P







Suroviny
600g hovězího zadního
4 cibule
10 cherry rajčat
6 větších žampionů
1 mrkev
čerstvé oregano
kmín
sůl
pepř
libeček
olej

Maso nakrájejte na plátky, osolte a opepřete. Očistěte cibuli a překrojte ji na půl. Poloviny pak nakrájejte na plátky. Ve větším hrnci rozpalte olej a cibulku na něm pozvolna opékejte. Dejte si na čas, třeba i 20-30 minut. Tím bude mít omáčka tmavě hnědou barvu a cibule se lépe rozvaří a zahustí ji.
Oloupanou mrkev nakrájejte na silná kolečka a žampiony na silnější plátky. Cibuli odhrňte stranou a opečte žampiony a mrkev. Promíchejte s cibulí a opět odhrňte stranou. Maso opečte ze všech stran. Promíchejte, rovnoměrně rozprostřete obsah hrnce, přihoďte rajčata, libeček, trochu kmínu a dle potřeby dosolte. Podlijte dostatečným množstvím vody, aby bylo vše ponořené, ale ne víc. Duste do měkka, zhruba hodinu, až hodinu a půl.
Když je maso měkké, vyndejte ho z hrnce bokem na talíř. Vyndejte i libeček a vyhoďte ho. Omáčku rozmixujte buď všechnu nebo část odeberte a zbytek rozmixujte, záleží na vás, jak hustou chcete omáčku mít. Pokud je moc řídká, zredukujte ji, pokud je moc hustá, přilejte horký vývar nebo vodu. Dochuťte nasekaným oreganem.
Servírujte s pečenými nebo šťouchanými bramborami.
Počet porcí 4
Doba přípravy do 2h

Žádné komentáře:

Okomentovat