čtvrtek 11. února 2016

Fazolovo-hovězí guláš

Fazolovo-hovězí guláš

 
 
Fantazii se meze nekladou a dvojnásob to platí i v kuchyni. Tento guláš můžete vylepšit o pikantní klobásu, či o pěknou anglickou slaninu. Kdo má rád pálivé, neváhejte si tam přidat i chilli.
Ingredience
Cca 600 g hovězí kližky
4 cibule
1 konzerva rajčat
2 hrsti den namočených fazolek
2 stroužky česneku
2 lžičky majoránky
2 lžičky mletá, sladká paprika
1 lžička kmínu
sůl
3 lžíce sádla nebo přepuštěného másla


 Oloupanou a nahrubo nakrájenou cibuli orestujeme v hrnci na rozpáleném sádle. Když chytne zlatavou barvu, ztlumíme a opékáme dokud není z cibule hnědavá kaše. Trvá to aspoň půl hodiny. Když se cibule opéká, nakrájíme maso na kostky. Nic nevykrajuji, nechávám flaxy a žužvy, to dá guláši sílu a chuť. Když je cibule na kaši, zvedneme teplotu a dáme maso k cibuli, ze všech stran necháme zatáhnout, dokud maso nezmění barvu z červené na šedou. Pak zasypeme paprikou, kmínem, solí, přisypeme fazole a zalijeme rajčaty, pořádně promícháme. Podlijeme ještě trochou vody, aby bylo vše ponořené a voda byla tak centimetr dva nad masem. Přiklopíme, ztlumíme a dusíme do měkka. Já dělala v tlakovém hrnci a vařila jsem asi hodinu a půl. Průběžně kontrolujeme, aby se nám to nepřipálilo.
Když je maso měkké, dochutíme prolisovaným česnekem a majoránkou.

Pokud máte čerstvé bylinky, můžete dusit se snítkou tymiánu nebo rozmarýnu, na konci můžete přidat listovou nebo kudrnatou petrželku.

Doba přípravy: 2h
Počet porcí: 4

Žádné komentáře:

Okomentovat