pondělí 15. února 2016

Bílá polévka s koprem


Polévka mého dětství. Maminka nám jí vařila několikrát do týdne. Nikdy jsme se jí nepřejedli a miluji jí do dnes. Koprová polévka, která zasytí a zahřeje.


Suroviny
2 brambory
1 litr mléka
100 ml smetany ke šlehání
Hrst čerstvého kopru
2 vejce natvrdo
2 lžíce ovesné mouky
Ocet
Kmín
Kyselé houby k servírování

Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. V hrnci zalijte brambory těsně nad vodou, okmínujte a osolte. Vařte do polo měkka. Přilijte mléko a zahřejte. Ve smetaně rozmíchejte mouku a za stálého míchání pomalu přilévejte do hrnce. Nechte alespoň deset minut provařit. Vypněte a přidejte najemno nasekaný kopr a rozkrájená vejce. Ochuťte octem.

Pokud nemáte čerstvý kopr, můžete použít sterilizovaný, ale už asi nebude potřeba polévku dochucovat octem. Stejně tak, když si do polévky přidáte kyselé houby.

Pokud máte sušené nebo mražené houby, uvařte je jako první, přidejte k nim brambory a postupujte dále v postupu receptu.

Polévku dělám z toho, co mám doma a co je potřeba spotřebovat. Podmáslí, kyška, bílý jogurt, smetana, kysaná smetana, ...


Tuto polévku jsem připravila z brambor, jáhlové mouky, trochy mléka a asi 300g zakysané smetany s čerstvým koprem, vejcem natvrdo a trochu kmínu a soli.... Dcerce moc chutnala.

Žádné komentáře:

Okomentovat