pátek 3. ledna 2020

Novoroční bramboráky se zelím a červenou čočkou

Novoroční bramboráky se zelím a červenou čočkou


Bramborak, cmunda, vošouch nebo třeba sejkory. To vsichni známé. Já měla v lednici zbytek zelí a chtěla jsem ho zpracovat a protože jsem chtěla bezmasý oběd, přidala jsem do směsi i červenou čočku. A výsledek? Posuďte sami. ;) 

500g najemno nastrouhaných brambor
2 vejce
1 šálek červené čočky 
0,5 sklenice kysaného zelí (domácího) 
3 a více stroužků česneku 
1-2 polévkové lžíce hladké mouky
majoránka 
sůl 
pepř 


Začněte tím, že uvaříte čočku. Červená čočka má výhodu v tom, že se nemusí namáčet a vaří se velmi krátkou dobu. 

Čočku dejte do hrce a zalijde přiměřeným množstvím vody, tak nějak centimetr nad čočku, trošku osolte. Vařte asi 10 minut doměkka. Čočku sceďte. 
Zelí pokrájejte. 
Poté vše důkladně promíchejte v jedné míse. Nejlépe rukou. Přebytečnou tekutinu vylíte. 
Když dělám bramboráky, nikdy nešetřím česnekem a majoránkou, aby měly šmrnc a říz. 😉 
Poté smažte malé placičky na panvi s trochou sádla, ghi či oleje. Pokud držíte dietu nebo chcete odlehčit jídelníček určitě budou dobré pečené v troubě na pečícím papíru. 😉 

Doba přípravy: 45 minut
Počet porcí: 2-3


2 komentáře:

  1. Vypadají fantasticky - děkuji za dobrý tip na večeři :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moje oblíbené. :) Hrozně moc mi chutnaly, když jsem dělal práce Warszawa, kde je to prakticky národní jídlo. Z brambor se tam vaří hodně a bramborák koupíte i na ulici. Něco jako v Maďarsku langoš. Poprvé jsem tam ochutnal i kombinaci s čočkou a byl jsem velice mile překvapený, jak je to dobré. :)

    OdpovědětVymazat