čtvrtek 15. září 2016

Ptáčci

Ptáčci



Nevím, proč se tahle skvělá česká klasika jmenuje Španělský ptáček, a ani nemám sílu to zjišťovat, ale třeba mě někdo poučíte. Je to klasika všech klasik a každý ji vaříme jinak. Přesto si každý myslí, že ti jeho ptáčci jsou prostě ty nejlepší. Ano, proč né, protože sto lidí, sto chutí a já vám dám recept na ty naše. :)

4 plátky hovězího zadního
4 velké cibule
1 vysokoprocentní klobása
2 vejce natvrdo - oloupaná
4 kousky kyselé okurky
2 lžíce špaldové mouky ( obyčejné )
kremžská hořčice
sůl
čerstvě mletý pepř
olej
lák z okurek


Plátky masa naklepejte paličkou, osolte, opepřete a nechte odležet. Cibuli si oloupejte a nakrájejte najemno. Ve větším hrnci si rozehřejte dostatečné množství oleje, tolik, aby v něm cibule neplavala, aby se mohla rovnoměrně restovat. Plotnu pod cibulí ztlumte na střední plamen a nechte pozvolna opékat. Z cibule by se měla stát hustá hnědá kaše a to chce čas. Bude to trvat přibližně 45 minut.
Tento základ zajistí omáčce sytě hnědou barvu.
Během tohoto času si připravte maso. Vejce rozpulte a klobásu rozkrojte na 4 špalíky. Plátky potřete hořčicí, na každý plátek položte klobásu, vejce a kyselou okurku. Maso zamotejte a zajistěte nití nebo kuchyňskými jehlami.
Když je cibule hotová, odhrňte ji na stranu hrnce a zvyšte výkon. Maso zprudka opečte ze všech stran, hlídejte cibuli, aby se nepřipálila. Když je maso opečené, podlijte dostatečným množstvím vody, aby bylo maso zcela ponořené. Trošku osolte a opepřete, podle chuti přidejte lák z okurek a přiklopte poklicí. Vařte doměkka. V tlakovém hrnci si čas značně zkrátíte asi tak na hodinu.
Když je maso měkké, vyndejte ho stranou na talíř, vyndejte jehly nebo nit. Omáčku pro jistotu a maximální hladkost rozmixujte, aby v ní nezůstaly kousky cibule. Pokud je omáčky moc, je potřeba ji zredukovat. Přiveďte ji k varu a bez poklice ji nechte vařit.
V hrnku s troškou vody si rozmíchejte mouku. Za stálého míchání vlijte mouku s vodou do omáčky. Nechte provařit ještě minimálně 15 minut. Omáčka by měla být mírně hustá, neměla by v ní stát lžíce. Měl by to být takový zahuštěný sosík. Pokud je omáčka nevýrazná, přidejte sůl, pepř nebo lák z okurek.
Servírujte s rýží.

Počet porcí 4
Doba přípravy 2h


Žádné komentáře:

Okomentovat